Sos
pieczarkowy ze śmietaną, jeżeli użyjemy mniej śmietany otrzymamy
pieczarki w śmietanie :) Przepis na podstawie przepisu na sos grzybowy z żółtkiem z książki Marii Disslowej Jak gotować.
- 1 duża cebula,
- 3 łyżki masła,
- 1 płaska łyżka siekanego tymianku,
- 500 g pieczarek,
- 1 żółtko,
- 500 ml śmietany 18%,
- sól,
- cukier,
- sok z cytryny,
Pieczarki
oczyścić, pokroić w plasterki.
Cebulę
pokroić w cienkie półplasterki. Poddusić na maśle dodając
szczyptę soli i cukru.
Cebulę
przełożyć do miseczki, na patelnię włożyć połowę pieczarek i
podsmażyć na dużym ogniu, przełożyć do cebuli. Następnie
podsmażyć drugą część pieczarek.
Przełożyć
wszystko na patelnię, dodać tymianek i dusić na małym ogniu.
Śmietanę
wymieszać z żółtkiem, dodać do niej trochę gorących pieczarek.
Wlać śmietanę na patelnię, wymieszać i podgrzać. Doprawić do
smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Sos
pieczarkowy podałam do sznycli z jajek.
Podkradam przepis, bo dawno nie jadłam sosu z taką ilością pieczarek, a w lodówce akurat czeka 0,5kg :)
OdpowiedzUsuń:) smacznego :)
UsuńMniam! Świetnie wygląda ten sosik :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam :)
Usuń