wtorek, 3 kwietnia 2018

Sos pieczarkowy – pieczarki w śmietanie



Sos pieczarkowy ze śmietaną, jeżeli użyjemy mniej śmietany otrzymamy pieczarki w śmietanie :) Przepis na podstawie przepisu na sos grzybowy z żółtkiem z książki Marii Disslowej Jak gotować.

  • 1 duża cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 płaska łyżka siekanego tymianku,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 żółtko,
  • 500 ml śmietany 18%,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z cytryny,

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Poddusić na maśle dodając szczyptę soli i cukru.
Cebulę przełożyć do miseczki, na patelnię włożyć połowę pieczarek i podsmażyć na dużym ogniu, przełożyć do cebuli. Następnie podsmażyć drugą część pieczarek.
Przełożyć wszystko na patelnię, dodać tymianek i dusić na małym ogniu.
Śmietanę wymieszać z żółtkiem, dodać do niej trochę gorących pieczarek. Wlać śmietanę na patelnię, wymieszać i podgrzać. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Sos pieczarkowy podałam do sznycli z jajek.



4 komentarze: