Tarta ze szparagami, z ciasta krucho - drożdżowego, może być ze szparagami białymi,
zielonymi lub jednymi i drugimi. Tarty przygotowałam z ciasta krucho drożdżowego, ale można użyć ciasto kruche.
Rozrobić
drożdże w lekko podgrzanym mleku, zostawić aby podrosły.
Masło,
mąkę, sól i żółtka zmiksować w malakserze (można oczywiście
posiekać nożem na desce, ciasto kruche nie lubi kontaktu z ciepłymi
dłońmi).
Następnie
dodać drożdże i śmietanę, krótko zmiksować i wyłożyć na
blat.
Przewałkować,
złożyć na trzy, znowu przewałkować. Czynność powtórzyć
jeszcze dwa razy. Odłożyć przykryte ściereczką w ciepłe
miejsce, na około pół godziny, aby podrosło.
Po
tym czasie ciasto po raz kolejny rozwałkować, wykrawać o średnicy
większej niż średnicy formy do mini tarty. Wykładać ciastem
formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułka tartą.
Ciasto
ponakłuwać widelcem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Na
patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie
rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały
grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia.Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Zielonym szparagom odłamać końce. Pokroić. Nie trzeba ich gotować.
Białe szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówki odłamać a nie odcinać !!! Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, gotować 3 minut od zagotowania.
Szparagi wyjąć, pokroić, ułożyć na podpieczonych tartach. Polać beszamelem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
*porcja
na 5 - 6 mini tart
**szparagi
mogą być białe, zielone lub jedne i drugie. Proporcje zależą od
nas.
- ciasto:
- 250 g mąki pszennej*,
- 10 g drożdży,
- 100 g masła,
- 2 żółtka,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 łyżka gęstej 18% śmietany,
- 1 łyżka mleka,
- nadzienie:
- 500 g szparagów**,
- beszamel:
- 40 g masła,
- 40 g mąki,
- 500 ml mleka,
- sól,
- gałka muszkatołowa
deska od Deski Deseczki TM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz