piątek, 20 kwietnia 2018

Tarta ze szparagami




Tarta ze szparagami, z ciasta krucho - drożdżowego, może być ze szparagami białymi, zielonymi lub jednymi i drugimi. Tarty przygotowałam z ciasta krucho drożdżowego, ale można użyć ciasto kruche.

Rozrobić drożdże w lekko podgrzanym mleku, zostawić aby podrosły.
Masło, mąkę, sól i żółtka zmiksować w malakserze (można oczywiście posiekać nożem na desce, ciasto kruche nie lubi kontaktu z ciepłymi dłońmi).
Następnie dodać drożdże i śmietanę, krótko zmiksować i wyłożyć na blat.
Przewałkować, złożyć na trzy, znowu przewałkować. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Odłożyć przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, na około pół godziny, aby podrosło.
Po tym czasie ciasto po raz kolejny rozwałkować, wykrawać o średnicy większej niż średnicy formy do mini tarty. Wykładać ciastem formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułka tartą.
Ciasto ponakłuwać widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia.
Doprawić solą i gałką muszkatołową.

Zielonym szparagom odłamać końce. Pokroić. Nie trzeba ich gotować.
Białe szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówki odłamać a nie odcinać !!! Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, gotować 3 minut od zagotowania.
Szparagi wyjąć, pokroić, ułożyć na podpieczonych tartach. Polać beszamelem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.




*porcja na 5 - 6 mini tart
**szparagi mogą być białe, zielone lub jedne i drugie. Proporcje zależą od nas.




  • ciasto:
  • 250 g mąki pszennej*,
  • 10 g drożdży,
  • 100 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka gęstej 18% śmietany,
  • 1 łyżka mleka,
  • nadzienie:
  • 500 g szparagów**,
  • beszamel:
  • 40 g masła,
  • 40 g mąki,
  • 500 ml mleka,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa


deska od Deski Deseczki TM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz