Cukier
z lilaka, popularnie zwanego bzem.
Ma
piękny zapach :)
Niestety
gotowy cukier nie jest biały, a suszone kwiatki też już nie są
„takie” śliczne.
Jednak
mimo wszystko, dla aromatu i smaku, warto go przygotować.
- 600 ml kwiatów lilaka (bzu, w odcieniach fioletu, nie białych),
- 400 ml cukru,
Kwiaty
umyć, osuszyć.
100
ml kwiatów ususzyć.
500
ml kwiatów wymieszac z cukrem, szczelnie przykryć i odstawić na 12
godzin. W tym czasie cukier zrobi się wilgotny (wyciągnie wodę z
kwiatów), zrobi się szary, a kwiaty zwiędną.
Zmiksować
krótko całość i wysypać na półmisek do wyschnięcia. Odstawić
na co najmniej 24 godziny.
Gdy
cukier będzie już suchy, można go bardziej zmiksować, lub
zostawić taki jaki jest.
Wymieszać
z ususzonymi kwiatkami.
Przesypać
do słoiczków.
Szczelnie
zamknąć.
Pyszny musi być ten cukier. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńi ten zapach.... :)
Usuń