niedziela, 20 maja 2018

Galaretka z płatkami akacji – robinii akacjowej



Galaretka z kwiatami robinii wymaga pracy, ale czasem warto zaszaleć.

Kwiaty zalać ostudzoną wodą, pougniatać je i odstawić pod przykryciem na kilka godzin.
Kwiaty odcedzić i dokładnie odcisnąć, aby odzyskać jak najwięcej płynu
Wodę kwiatową zagotować, dodać sok z cytryny.
Przecedzić.
Doprawić do smaku cukrem.
Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie kwiatowej.
Odstawić galaretkę do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Dodać płatki i wymieszać.
Odstawić na kilka minut w chłodne miejsce i ponownie wymieszać.
Przełożyć galaretkę do naczynek.



  • 300 g kwiatów robinii,
  • 30 g płatków kwiatów robinii,
  • cukier do smaku,
  • żelatyna,
  • 1 l przegotowanej wody,
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 20 g żelatyny,



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz