Galaretka
z kwiatami robinii wymaga pracy, ale czasem warto zaszaleć.
Kwiaty
zalać ostudzoną wodą, pougniatać je i odstawić pod przykryciem
na kilka godzin.
Kwiaty
odcedzić i dokładnie odcisnąć, aby odzyskać jak najwięcej
płynu
Wodę
kwiatową zagotować, dodać sok z cytryny.
Przecedzić.
Doprawić
do smaku cukrem.
Rozpuścić
żelatynę w gorącej wodzie kwiatowej.
Odstawić
galaretkę do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Dodać płatki i wymieszać.
Odstawić
na kilka minut w chłodne miejsce i ponownie wymieszać.
Przełożyć
galaretkę do naczynek.
- 300 g kwiatów robinii,
- 30 g płatków kwiatów robinii,
- cukier do smaku,
- żelatyna,
- 1 l przegotowanej wody,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 20 g żelatyny,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz