Konfitura
z kwiatów akacji, a tak naprawdę z kwiatów robinii akacjowej.
Robinia akacjowa mylnie nazywana jest akacją.
Na
przygotowanie konfitury niestety należy poświęcić dużo czasu,
ponieważ przygotowuje się ją z płatków kwiatów.
Należy
użyć same płatki, bez pręcików.
- 250 g płatków,
- 200 g kwiatów bez łodyżek,
- 1400 ml przegotowanej, ostudzonej wody,
- 500 g cukru żelującego 3:1,
Kwiaty
zalać wodą i odstawić na kilka godzin.
200
g płatków zasypać cukrem i odstawić na 4 – 5 godzin.
Płatki
przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać wodą w której moczyły
się kwiaty. Kwiaty odcisnąć, aby odzyskać jak najwięcej płynu.
Zagotować,
wrzucić pozostałe 50 g płatków, gotować 3-4 minuty od
zagotowania.
Przełożyć
konfiturę do wyparzonych słoiczków.
Słoiki
zakręcać i odstawiać do ostygnięcia, dnem do góry.
Lubię takie nietypowe smaki. Akacja rośnie koło mnie, więc muszę sprawdzić ten przepis.
OdpowiedzUsuńCzy koniecznie trzeba oddzielać płatki od zielonej części?
OdpowiedzUsuńniestety tak :(
UsuńNie dodaje się soku z cytryny, jabłek. Jaki smak ma ten dżem?
OdpowiedzUsuńNie, nie dodaje się. Smakuje kwiatami akacji :)
UsuńWitam a mam pytanko ile musialabym dać jeśli chciałabym użyć pektyny ?
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź
Niestety wiem, nie używałam. Pozdrawiam :)
Usuń