Na
kwiatostan sosny sezon niestety jest bardzo krótki. Zbierając pędy,
pamiętajmy aby nie wchodzić w szkodę – najlepiej zbierać na
swojej lub zaprzyjaźnionej działce, na której rosną sosny.
- męskie kwiatostany sosny,
- 150 ml cukru,
- 2 łyżki wody,
- łyżeczka masła,
- szczypta soli
W
głębokiej patelni lub garnku (z grubym dnem) rozpuścić cukier z
wodą.
Gotować na niezbyt dużym ogniu, dopóki cukier nie stanie
się płynny i nabierze bursztynowej barwy.
Zdjąć
z ognia, dodać masło i sól.
Dokładnie
wymieszać.
Wrzucić
kwiaty sosny, dokładnie obtoczyć je w karmelu. Kwiaty po wrzuceniu
bedą się smażyły w karmelu (karmel jest bardzo gorący).
Podczas smażenia będzie unosił się piękny aromat sosny 😊
Podczas smażenia będzie unosił się piękny aromat sosny 😊
Wyjmować
kwiaty i układać na papierze do pieczenia.
Warto
spróbować tego przysmaku :)
deska od deski deseczki TM
Ciekawe, wręcz intrygujące! Z sosną miałam do czynienia tylko 2 razy - robiąc syrop i będąc na "leśnej" kolacji w restauracji.
OdpowiedzUsuńpolecam spróbować :)
Usuń