Bardzo
łatwe w przygotowaniu ciasto z rabarbarem. Zawsze się udaje. Ja
dodałam rozmaryn, oczywiście można pominąć ten składnik.
- 1 kg rabarbaru,
- 4 jajka,
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu,
- skórka otarta z 1/2 cytryny,
- 100 g cukru,
- 350 g cukru pudru,
- 240 g mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Rabarbar
obrać, pokroić w ukośne niezbyt grube (około 0,5 cm) plasterki,
wymieszać ze 100 g cukru.
Spód
tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować
masłem i wysypać bułką tartą.
Jajka
ubić z cukrem pudrem na pulchną masę, dodać rozmaryn i skórkę
cytrynową, dalej ucierać.
Nastepnie
dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Na
dnie tortownicy ułożyć rabarbar.
Resztę
rabarbaru odsączyć z syropu i wymieszać z ciastem.
Wyłożyć
ciasto na rabarbar w tortownicy. Wstawić do piekranika nagrzanego do
160 stopni na 70 – 80 minut.
Po
wyjęciu odstawić ciasto na chwilę, po czym wyjąć z formy i
odwrócić do góry spodem.
Można
posypać cukrem pudrem.
patera z
Mmmm, wygląda naprawdę apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMniam! Pysznie wygląda to ciasto! Uwielbiam ciasto rabarbarowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) rabarbar jest pyszny :)
Usuń