środa, 2 maja 2018

Leśny mech



Leśny mech - ciasto zawdzięcza swój kolor szpinakowi i niewielkiemu dodatkowi szczawiu. Dekoracja może być dowolna – owoce (pewnie najlepiej leśne, chociaż bardzo polularne są pestki granatu), ja udekorowałam kremem i kwiatkami.

  • ciasto:
  • 240 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony),
  • 40 g pulpy ze szczawiu,
  • 100 ml soku z cytryny,
  • 200 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 120 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • 100 g masła,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 400 g mąki pszennej typu 450,
  • do nasączenia:
  • 30 ml mocnej herbaty,
  • 10 ml rumu,
  • 5 ml soku z cytryny,
  • szczypta cukru
  • krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 400 g serka mascarpone,
  • 200 ml przecieru z owoców leśnych,
  • 5 g żelatyny,

Szpinak zmiksować z sokiem z cytryny. 
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). 
Następnie dodać zmiksowany szpinak oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!!
Tortownicę (u mnie 22 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką, przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na około 45 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić do wystygnięcia.


Ściąć wierzch ciasta, wydłubać z niego środek i go pokruszyć.
Pozostały biszkopt przekroić w poprzek na pół.


Ściąć brzegi ciasta.
Żelatynę wsypać do miseczki, wlać do niej 500 ml pulpy owocowej, wymieszać, wlać pozostałe 150 ml gorącej pulpy i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Śmietanę ubić z cukrem. Następnie dodać serek mascarpone i delikatnie ubić.
Do śmietany dodać pulpę owocową. Tylko raz zamieszać.
Herbatę wymieszać z rumem, sokiem z cytryny i cukrem.
Ułożyć jedną część biszkotu, nąsączyć go, następnie ułożyć na nim 1/2 kremu.
Przykryć drugim plackiem, nasączyć.
Posmarować brzegi ciasta i kremem, resztę ułożyć na wierzchu – jak?, to zależy od naszej fantazji.
Boki ciasta obsypać pokruszonym ciastem (tego z wierzchniej warstwy ciasta).
Wierzch ozdobić według uznania.
Ja przybrałam kwiatkami.
Można dekorować owocami....








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz