sobota, 26 maja 2018

Likier truskawkowy



Sezon na truskawki już się zaczął. To najlepszy moment żeby zamknąć je w butelce.
Do likieru najlepsze są oczywiście polskie truskawki, takie bardzo dojrzałe, małe, ciemne i bardzo aromatyczne.

  • 2 kg truskawek
  • 1 kg cukru
  • 1,5 l wódki 40%

Truskawki umyć, wysuszyć, odszypułkować.
Wrzucić do słoja przesypując cukrem, zalać wódką i szczelnie zamknąć.
Na kilka dni postawić w słoneczne miejsce, od czasu do czasu wstrząsać, zamieszać , żeby cukier się rozpuścił.
Gdy cukier się rozpuści zdjąć ze słońca i czekać ze trzy miesiące. Zlać, przecedzić, rozlać do butelek i odstawić na co najmniej miesiąc.
Truskawki, które nam zostaną zasypać cukrem, puszczą sok, zlać go i używać według własnego uznania. Można go użyć do dosłodzenia nalewki jeśli uznamy, że powinna być słodsza lub do herbaty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz