Sezon
na truskawki już się zaczął. To najlepszy
moment żeby zamknąć je w butelce.
Do
likieru najlepsze są oczywiście polskie truskawki, takie
bardzo dojrzałe, małe, ciemne i bardzo aromatyczne.
- 2 kg truskawek
- 1 kg cukru
- 1,5 l wódki 40%
Truskawki
umyć, wysuszyć, odszypułkować.
Wrzucić
do słoja przesypując cukrem, zalać wódką i szczelnie zamknąć.
Na
kilka dni postawić w słoneczne miejsce, od czasu do czasu
wstrząsać, zamieszać , żeby cukier się rozpuścił.
Gdy
cukier się rozpuści zdjąć ze słońca i czekać ze trzy miesiące.
Zlać, przecedzić, rozlać do butelek i odstawić na co najmniej
miesiąc.
Truskawki,
które nam zostaną zasypać cukrem, puszczą sok, zlać go i używać
według własnego uznania. Można go użyć do dosłodzenia nalewki
jeśli uznamy, że powinna być słodsza lub do herbaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz