poniedziałek, 21 maja 2018

Rzodkiewki nadziewane, w jadalnej ziemi



Czasem można się pobawić i przygotować rzodkiewki w „ziemi”.
Do przygotowania takich rzodkiewek zainspirowała mnie wizyta w restauracji Kanapa


Podczas otwarcia ogródka letniego i prezentacji letniego menu, podano nam rzodkiewki nadziane serkiem, z jajkiem przepiórczym, roszponką i obsypane ziemią z pumpernikla.
Tu rzodkiewki nadziałam pastą jajeczną z anchois, ale można nadziać je na przykład masą serową.

  • pęczek rzodkiewek,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 6 – 8 filecików anchois,
  • ziemia:
  • 2 kromki pumpernikla,
  • 3 kostki czekolady wytrawnej,
  • 6-8 orzechów włoskich,
  • olej rzepakowy

Jajka obrać, zmiksować razem z anchois.

Rzodkiewki umyć, odciąć brzydkie liście.


Wydrążyć dziury – ja wydrążyłam z boku.
Nadziać rzodkiewki pastą jajeczną.
Pumpernikiel zmiksować z czekoladą i orzechami.

Posmarować rzodkiewki olejem i posypać ziemią ( trochę ziemi przyklei się do rzodkiewek).


Ułożyć rzodkiewki i obsypać ziemią.


Kalendarzowe lato już tuż tuż, a letnia pogoda zagościła u nas już jakiś czas temu. 

                                                        zdjęcie: Kanapa

Przyjemnie zjeść lunch lub kolację w zielonym ogórdku. I taką możliwość mamy w Restauracji Kanapa, gdzie możemy połączyć dwie przyjemności – smacznie zjeść i spędzić czas w miłych okolicznościach przyrody, prawie w centrum Warszawy, na Mokotowie w zacisznym ogródku.
Kanapa jest filią restauracji o tej samej nazwie działającej od czterech lat w Kijowie. Serwuje się tu nowoczesną kuchnię ukraińską.


Poza wspomnianymi rzodkiewkami mieliśmy przyjemność spróbować chłodnika, który na gości czekał w lodowej wazie,
podawany z pierożkami nadziewanymi raczkami.


Zrazy ziemniaczane z okoniem morskim i łososiem, oraz 


ziemniaczane sfery z grasica i móżdżkiem – i to danie było gwiazdą wieczoru (oczywiście według mojej oceny).


Sorbet z rokitnika.


Wybór ciast: pavlova, miodownik, sernik galicyjski i napoleonka.
Jeżeli jednak zamówimy napoleonkę to otrzymamy inne ciasto niż znamy. Tu jest to wielowarstwowe ciasto (kruche/półkruche) przekładane kremem.


Otwarcie ogródka świętowaliśmy popijając Marengo, ukraińskie wino musujące - bardzo przyjemne „prosecco”.


 Degustowałam na zaproszenie siała baba mak i restauracja Kanapa.




deska wykonana przez  Deski Deseczki TM

2 komentarze: