Czasem
można się pobawić i przygotować rzodkiewki w „ziemi”.
Do
przygotowania takich rzodkiewek zainspirowała mnie wizyta w
restauracji
Kanapa.
Podczas otwarcia ogródka letniego i prezentacji letniego
menu, podano nam rzodkiewki nadziane serkiem, z jajkiem przepiórczym,
roszponką i obsypane ziemią z pumpernikla.
Tu
rzodkiewki nadziałam pastą jajeczną z anchois, ale można nadziać
je na przykład masą
serową.
- pęczek rzodkiewek,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 6 – 8 filecików anchois,
- ziemia:
- 2 kromki pumpernikla,
- 3 kostki czekolady wytrawnej,
- 6-8 orzechów włoskich,
- olej rzepakowy
Jajka
obrać, zmiksować razem z anchois.
Rzodkiewki
umyć, odciąć brzydkie liście.
Wydrążyć
dziury – ja wydrążyłam z boku.
Nadziać
rzodkiewki pastą jajeczną.
Pumpernikiel
zmiksować z czekoladą i orzechami.
Posmarować
rzodkiewki olejem i posypać ziemią ( trochę ziemi przyklei się do
rzodkiewek).
Ułożyć
rzodkiewki i obsypać ziemią.
Kalendarzowe
lato już tuż tuż, a letnia pogoda zagościła u nas już jakiś
czas temu.
zdjęcie: Kanapa
Przyjemnie zjeść lunch lub kolację w zielonym ogórdku.
I taką możliwość mamy w Restauracji Kanapa, gdzie możemy
połączyć dwie przyjemności – smacznie zjeść i spędzić czas
w miłych okolicznościach przyrody, prawie w centrum Warszawy, na
Mokotowie w zacisznym ogródku.
Kanapa jest
filią restauracji o tej samej nazwie działającej od czterech lat w
Kijowie. Serwuje się tu nowoczesną kuchnię
ukraińską.
Poza
wspomnianymi rzodkiewkami mieliśmy przyjemność spróbować
chłodnika, który na gości czekał w lodowej wazie,
podawany
z pierożkami nadziewanymi raczkami.
Zrazy
ziemniaczane z okoniem morskim i łososiem, oraz
ziemniaczane sfery z
grasica i móżdżkiem – i to danie było gwiazdą wieczoru
(oczywiście według mojej oceny).
Sorbet
z rokitnika.
Wybór
ciast: pavlova, miodownik, sernik galicyjski i napoleonka.
Jeżeli
jednak zamówimy napoleonkę to otrzymamy inne ciasto niż znamy. Tu
jest to wielowarstwowe ciasto (kruche/półkruche) przekładane
kremem.
Otwarcie
ogródka świętowaliśmy popijając Marengo, ukraińskie wino
musujące - bardzo przyjemne „prosecco”.
Super!
OdpowiedzUsuńPrześliczne!
Już widzę miny dzieci...
;)
:) dorosłych też ;)
Usuń