środa, 16 maja 2018

Sałatka ze szparagów z halloumi



Sałatkę przygotowałam z fioletowych szparagów.
Ponieważ szparagi podczas gotowania tracą swój kolor, szkoda ich gotować. Najlepiej podawać je na surowo lub smażone, grillowane.
Są one słodsze od zielonych i białych.
Szparagów fioletowych nie trzeba obierać, końcówkę oczywiście należy odłamywać.

  • 1 pęczek zielonych lub fioletowych szparagów,
  • 100 g halloumi,
  • sos:
  • 1,5 łyżki musztardy francuskiej,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy,

Szparagi umyć, odłamać końce (końce zawsze zostawiam i dodaję na przykład do zupy...), pokroić w plasterki podłużne (tak jak tagliatelle) lub w ukośne.
Ser cienko pokroić, ja kroję nożem do obierania warzyw.
Sos: musztardę wymieszać z cytryną i miodem – doprawić do smaku solą. Następnie mieszając dodać olej.
Polać sosem sałatkę.
Szparagi posypać serem, polać sosem.


Szparagi posypać serem.


Polać sosem sałatkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz