Sałatkę
przygotowałam z fioletowych szparagów.
Ponieważ
szparagi podczas gotowania tracą swój kolor, szkoda ich gotować.
Najlepiej podawać je na surowo lub smażone, grillowane.
Są
one słodsze od zielonych i białych.
Szparagów
fioletowych nie trzeba obierać, końcówkę oczywiście należy
odłamywać.
- 1 pęczek zielonych lub fioletowych szparagów,
- 100 g halloumi,
- sos:
- 1,5 łyżki musztardy francuskiej,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól,
- 1 łyżeczka miodu,
- 4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy,
Szparagi
umyć, odłamać końce (końce zawsze zostawiam i dodaję na
przykład do zupy...), pokroić w plasterki podłużne (tak jak
tagliatelle) lub w ukośne.
Ser
cienko pokroić, ja kroję nożem do obierania warzyw.
Sos:
musztardę wymieszać z cytryną i miodem – doprawić do smaku
solą. Następnie mieszając dodać olej.
Polać
sosem sałatkę.
Szparagi
posypać serem, polać sosem.
Szparagi
posypać serem.
Polać sosem sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz