Pod
koniec marca, w Centrum Targowym „Park” w Toruniu, odbył się
coroczny Toruński Festiwalu Smaków wraz z Targami Turystycznymi
Wypoczynek. Merytorycznym
opiekunem Festiwalu Smaków był profesor Jarosław Dumanowski.
W
ich trakcie odbył się konkurs Grand Prix Targów Turystycznych
Wypoczynek 2018, oraz Grand Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków na
stoiska festiwalowe, oraz produkt i pamiątkę turystyczno-kulinarną.
Miałam ogromną przyjemność zasiadać w jury tego konkursu.
Do
Konkursu zgłoszono kilkanaście produktów i nasze zadanie nie
należało do łatwych. Degustacje, potem obrady i jednogłośny
werdykt.
Grand
Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków 2018 zdobyła manufaktura
wędliniarska Olchowy
Dymek Witold Śledź za kiełbasę polską surową. Dlaczego?
Doskonały delikatny smak, 12 godzin wędzenia w niskiej temperaturze
w tradycyjnej wędzarni, żadnych wzmacniaczy smaku, wyłącznie
naturalne przyprawy i 30 lat doświadczenia założyciela firmy,
powoduje że kiełbasa jest po prostu pyszna. Nie tylko my
doceniliśmy produkty Olchowego Dymku.
Wyróżnienia
otrzymali;
Wytwórnia
Musztardy Kcyńskiej za musztardę kcyńską chrzanową.
Produkowana
jest dwa razy w roku przed świętami. Chrzan pochodzi z gospodarstwa
rolnego, położonego w słynnym pajęczańskim „zagłębiu
chrzanowym”. Jest on wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.
Historia musztardy Kcyńskiej sięga końca lat 50 XX wieku, wtedy
produkowana była przez Gminną Spółdzielnię „Samopomoc
Chłopska” i trwała do 1993 roku. Tajemnica wysokiej jakości tej
musztardy tkwiła w procesie produkcji z wykorzystaniem niemieckich
maszyn z okresu międzywojennego oraz szwajcarskich młynów
żarnowych, tak zwanych cew. Zacier, przechowywany w beczkach
dębowych, wytwarzany był wyłącznie z ziaren gorczycy białej i
czarnej. Wznowienie produkcji nastąpiło w 2013 roku. Nowi
właściciele odtworzyli linię produkcyjną i według starych
sprawdzonych receptur rozpoczęli produkcję. Obecnie wytwarzają
kilka rodzajów musztardy, ale cały czas eksperymentują czym by nas
tu jeszcze zaskoczyć. Podobno w planach jest muzeum musztardy –
czekamy.
Sery
Adamczyk – Barbara i Janusz Adamczyk i ich ser Cegiełka
Farmerska.
Państwo Adamczyk to rolnicy mieszkający w Dolinie Dolnej Wisły i
hodujący tam od lat krowy mleczne. Od kilku lat część mleka
przerabiają na sery.
Produkują twarogi i sery z mleka
niepasteryzowanego. O ich jakości mogą świadczyć nagrody na
Festiwalu Smaku w Grucznie. Smak roku 2015 dla sera Pielgrzym, oraz
dwa wyróżnienia w tym samym roku dla sera kozieradka z czosnkiem
niedźwiedzim. W 2016 roku Smak roku za ser Szwajcar Farmerski oraz
Grand Prix dla Gołdy Farmerskiej.
Ministerstwo
Rolnictwa i Rozwoju Wsi - promowanie turystyki wiejskiej. Bardzo
ciekawa prezentacja zachęcająca do spędzania dłuższych lub
krótszych wakacji na Polskiej wsi.
Szczególne
podziękowania dla przesympatycznych, zarażających optymizmem i
radością Pań z gminy i miasta Serock.
Gospodarstwo
Agroturystyczne Regina Rataj i jej paszteciki kruche na drożdżach
z mięsem urzekły nas idealnym ciastem.
Koło
Gospodyń Wiejskich Marynino Pani Halina Nałęcz i jej nalewka
długowieczności na długo zapada w pamięć, choć nalewka szalona
teściowa nie wiem czy nie smaczniejsza.
Gospodarstwo
Agroturystyczne - Jadwisin Pani Maria Chrzanowska i jej delikatne
drożdżowe kapuśniaczki.
Gospodarstwo
„Gąsiorowo” Pani Dorota Dyga i jej ser twarogowy był
przepyszny. Znalazł uznanie mojego męża, który za twarożkami nie
przepada, chyba że z boczusiem, a tu taka miła niespodzianka.
Pycha.
Na
targach spotkaliśmy wielu naszych przyjaciół i znajomych. Była
Kaszubska
Koza ze swoimi genialnymi serami. Józef Siadak – Specjały
spod strzechy z najlepszymi octami, sosami, musztardami i
syropami. Piotr Lenart – Niech
cię Zakole promujący jagnięcinę, czyli (jak mawia) truflę
wśród mięs.
Ale
festiwal i Targi to nie tylko jedzenie, ale również wykłady,
spotkania i pokazy.
Obiad
Prezydencko-Rektorski to już tradycja. Pod okiem profesora Jarosława
Dumanowskiego historyka i znawcy dziejów kuchni,
Konkurs
kulinarny o „Chochlę Prezydenta Miasta Torunia”.
W tym roku z
profesjonalnymi kucharzami wygrali reprezentanci Zespołu Szkół
Gastronomiczno-Hotelarskich z Torunia. Brawo młodzież. Uczestnicy
konkursu przygotowywali pierogi według przepisów ze starych książek
kucharskich.
Przed
licznie zgromadzoną publicznością wystąpił z pokazem Karol
Okrasa.
Pokazał, jak w domowych warunkach można wędzić. Oczywiście pokaz nie
udałby się tak doskonale, gdyby nie moja pomoc ;)
Gieno
Mientkiewicz opowiadał oczywiście o polskich serach.
Grzegorz
Łapanowski opowiadał O kuchni Społecznie zaangażowanej i
wyzwaniach współczesności.
Toruńska
impreza to dwa dni wspaniałych spotkań, degustacji, pokazów oraz
możliwość zakupu prawdziwych tradycyjnych i wyselekcjonowanych
produktów. Kto nie był niech szykuje się za rok. My na pewno
będziemy wracać.
Organizator
Targów Turystycznych Wypoczynek i Toruńskiego Festiwalu Smaków:
Spółka
Urbitor Targi Toruńskie
Organizatorzy
wydarzeń towarzyszących Toruńskiemu Festiwalowi Smaków:
Urząd
Miasta Torunia
Centrum
Dziedzictwa Kulinarnego UMK
Partner
wydarzenia:
Klub
Szefów Kuchni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz