- 4 kotlety wieprzowe z szynki lub łopatki,
- 20 g pędów sosny obranych z igieł,
- 2 owoce jałowca,
- 5 ziaren pieprzu,
- 2 owoce ziela angielskiego,
- 1 listek laurowy,
- sól,
- 50 ml miodu pitnego trójniaka,
- mąka do oprószenia mięsa,
- 3 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie gęsi),
- 2 łyżki zimnego masła,
Kotlety
zbić tłuczkiem, oprószyć mąką.
Smażyć
na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron.
Zdjąć
mięso z patelni, zlać tłuszcz.
Mięso
ułożyć na patelni, dodać przyprawy i pędy sosny, wlać 300 ml
wody i dusić pod przykryciem do miękkości.
Pod
koniec duszenia wlać miód. Dusić jeszcze z 5 minut.
Doprawić
do smaku solą i pieprzem.
Gotowe
mięso wyłożyć na talerz, do sosu dodać masło. Mieszać, gdy się
roztopi, zdjąć sos z ognia.
zastawa z
Bardzo ciekawa tematyka tego bloga. Lubię tego typu stronki. Jestem pod wrażeniem. Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo za miłe słowa :) pozdrawiam :)
Usuń