Chłodnik
po rusku, ochroszka, okroszka – chłodnik na bazie kwasu chlebowego
i śmietany, doprawiony musztardą.
Przepis
na chłodnik można znaleźć w książkach z początku XX wieku,
między innymi w :
Najnowszej
kuchni wytwornej i gospodarskiej Marty Norkowskiej z 1904 roku;
Współczesnej
kuchni domowej Aliny Gniewkowskiej z 1923 roku,
Najnowszej
kuchni warszawskiej Aliny Owoczyńskiej z 1914 roku,
Uniwersalnej
Książce Kucharskiej Marii Ochorowicz Monatowej z 1914 roku...
Jajka
pokroić na ćwiartki.
Ogórki
obrać, pokroić w drobną kostkę.
Rzodkiewki
pokroić w drobną kostkę.
Musztardę
dodać do śmietany, dokładnie wymieszać. Wlać kwas chlebowy,
doprawić do smaku solą i cukrem i ewentualnie dodać więcej
musztardy.
Na
dnie miski ułożyć ogórki, rzodkiewki, jajka, posypać koperkiem.
Wlać
chłodnik.
Według
przepisów z początków XX wieku, podać pokrojoną w kostkę
szynkę gotowaną lub szyjki rakowe.
- 500 ml schłodzonej śmietany 18% lub 24%,
- 500 ml schłodzonego kwasu chlebowego,
- 1 łyżka musztardy (u mnie sarepska),
- sól,
- cukier,
- 2 ogórki gruntowe,
- kilka rzodkiewek,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz