- ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- 130 g masła,
- 5 jajek,
- 200 ml mleka,
- 7 g suchych drożdży,
- skórka otarta z cytryny,
- rabarbar:
- 700 g rabarbaru,
- 50 g cukru,
- masa serowa:
- 300 g sera białego półtłustego,
- żółtko,
- 5 – 6 łyżek cukru waniliowego,
- jajko
Rabarbar
- rabarbar obrać, pokroić na 1 centymetrowe kawałki, wymieszać z
cukrem i odstawić.
Masa
serowa – żółtko utrzeć z cukrem i serem. Masa ma być
słodka i waniliowa.
Ciasto:
Mleko
podgrzać.
Masło
roztopić.
Jajka
utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać mąkę z mlekiem i
drożdżami. Wyrobić, następnie dodać roztopione masło i skórkę
z cytryny. Dalej wyrabiać. Ciasto będzie luźne. Oprószyć mąką,
przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Rabarbar
przełożyć na sito, aby odsączyć.
Wyrośnięte
ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką.
Można
ciasto podzielić na trzy części – pierwszą wyłożyć dno formy
do pieczenia, przykryć je masą serową, na której ułożyć drugą
część ciasta, na niej ułożyć rabarbar. Przykryć ostatnią
częścią ciasta, posmarowac rozbełtanym jajkiem i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około godziny.
Ja przygotowałam małe bułeczki, które upiekłam na jednej blasze, dzięki czemu otrzymałam ciasto, które można kroić, lub odrywać bułeczki.
Wyrośnięte
ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką.
Odstawic
na 15 minut do wyrośnięcia.
Posmarować
rozbełtanym jajkiem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 45 minut.
Pysznie wygląda to ciasto i nie jest tak skomplikowane jak początkowo pomyślałam. Koniecznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńa bo tak to czasem jest z opisem... trudniej opisać niż zrobić :)
UsuńJa spróbuję upiec każdą bułeczkę osobno i zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuńmyślę, że powinny być bardzo ok :)
UsuńPysznie wygląda to ciacho! Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń