Przepis
na konfiturę zaczerpnęłam z książki Marii Disslowej Jak
gotować. W przepisie autorka użyła więcej cukru – „
zważyć różę, cukru wziąć cztery razy tyle”, ja na 100
g płatków wzięłam 350 g cukru.
Konfitura
z płatków róży będzie idealna do pączków, ciast, jako dodatek
do sera...
Do
przygotowania konfitury użyłam płatki róży znanej pod
nazwami róża pomarszczona, fałdzistolistna,
japońska. Ma ona piękny różowy kolor i przepiękny zapach.
- 250 g płatków róży,
- 10 g kwasku cytrynowego,
- 870 g cukru,
- 500 ml wody,
Płatki
róży oczyścić ze zbędnych zielonych listków, pręcików,
lokatorów ;)
Jeżeli
płatki zbieramy w lesie, na łące, z dala od kominów
przemysłowych, ruchomych piasków, samochodów to nie trzeba ich myć.
Płatki
wsypać do miski, dodać 250 g cukru i kwasek, wymieszać ugniatając,
przykryć i odstawić do następnego dnia.
Zagotować
wodę z pozostałym cukrem, gotować aż cukier się rozpuści.
Konfiturę
przekładać do wyparzonych słoiczków, zakręcać i ustawiać do
góry dnem, do ostudzenia.
Do pączków będzie idealna.
Do pączków będzie idealna.
Podaję ją do serów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz