sobota, 23 czerwca 2018

Konfitura z płatkow róży – róża aromatyczna




Przepis na konfiturę zaczerpnęłam z książki Marii Disslowej Jak gotować. W przepisie autorka użyła więcej cukru – „ zważyć różę, cukru wziąć cztery razy tyle”, ja na 100 g płatków wzięłam 350 g cukru.
Konfitura z płatków róży będzie idealna do pączków, ciast, jako dodatek do sera... 


Do przygotowania konfitury użyłam płatki róży znanej pod nazwami róża pomarszczona, fałdzistolistna, japońska. Ma ona piękny różowy kolor i przepiękny zapach.

  • 250 g płatków róży,
  • 10 g kwasku cytrynowego,
  • 870 g cukru,
  • 500 ml wody,

Płatki róży oczyścić ze zbędnych zielonych listków, pręcików, lokatorów ;)


Jeżeli płatki zbieramy w lesie, na łące, z dala od kominów przemysłowych, ruchomych piasków, samochodów to nie trzeba ich myć.


Płatki wsypać do miski, dodać 250 g cukru i kwasek, wymieszać ugniatając, przykryć i odstawić do następnego dnia.
Zagotować wodę z pozostałym cukrem, gotować aż cukier się rozpuści.


Dodać płatki i gotować, co jakiś czas mieszając, aż syrop zgęstnieje, a róża nabierze przezroczystości.


Konfiturę przekładać do wyparzonych słoiczków, zakręcać i ustawiać do góry dnem, do ostudzenia. 



Do pączków będzie idealna. 


Podaję ją do serów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz