Ogórki
małosolne z torebki... słyszałam o nich, ale jakoś nie widziałam
potrzeby ich robienia. Po co w torebce, skoro można w słoiku...
Spróbowałam i... są one smaczne, ale jednak to nie to samo. Te ze
słoja są lepsze i nie ma się co oszukiwać, są inne.
Jednak
jest to genialne rozwiązanie, gdy wyjeżdżamy na działkę, wczasy
pod gruszę ... gdy sami przygotowujemy przynajmniej część
posiłków.
Nie dodaję do nich innych przypraw, niż do normalnych słoikowych.
Nie dodaję do nich innych przypraw, niż do normalnych słoikowych.
- 500 g ogórków,
- 1/2 pełnej łyżki soli,
- 3 ząbki czosnku,
- kilka gałązek koperku,
- kawałek korzenia chrzanu,
Ogórki
umyć, odciąć końcówki.
Włożyć
do torebki.
Wsypać
sól.
Dodać
koper, pocięty w paski (najlepiej obieraczką do warzyw) chrzan,
oraz obrany i pokrojony w plasterki czosnek.
Wszystko
wymieszać i zamknąć torebkę wyciskając z niej jak najwięcej
powietrza.
Włożyć
na kilka godzin torebkę z ogórkami do lodówki, a następnie wyjąć.
Po kilku – kilkunastu godzinach ogórki będą już gotowe.
Ja
na wyjazd przygotowałam kilka torebek z ogórkami i co jakiś czas
wyjmowałam z lodówki i zostawiałam na cały dzień na wierzchu.
Ja poczekam aż urosną mi ogóreczki na działce i dopiero wtedy zrobię :)
OdpowiedzUsuńi to bardzo dobry pomysł :)
Usuń