- farsz:
- 300 ml ugotowanego, obranego i pokrojonego bobu,
- 2 ząbki rozgniecionego czosnku,
- 300 ml wydrylowanych, pokrojonych czereśni,
- 100 ml posiekanych orzechów włoskich,
- sól,
- chili w proszku,
- pieprz świeżo mielony,
- 2 – 3 łyżki masła,
- ciasto:
- 400 ml mąki,
- 200 – 230 ml gorącej wody,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli,
Ciasto
na pierogi: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde.
Gdyby było zbyt luźne, dodać trochę mąki.
Przykryć
ściereczką i odstawić na około 30 minut, aby odpoczęło.
Farsz:
bób poddusić na maśle, z czosnkiem i czereśniami. Doprawić do
smaku solą, pieprzem i chili. Dodać orzechy, wymieszać.
Odstawić
do ostygnięcia.
Ciasto
wałkować. Lepić pierogi tak jak lubimy, umiemy.
Ulepione
pierogi układać na blacie wyłożonym ściereczką i przykrywać
drugą ściereczką, aby nie obeschły.
Wrzucać
do wrzącej osolonej wody, zamieszać.
Gotować
2 - 3 minuty od zagotowania.
Gdy
pierogi się ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką
cedzakową.
Z
tej porcji wyjdzie około 30 pierogów.
ojej, jakie fajne , a jak smakują takie pierogi?
OdpowiedzUsuńsmacznie :D ;)
Usuń