niedziela, 24 czerwca 2018

Pierogi z bobem i czereśniami


  • farsz:
  • 300 ml ugotowanego, obranego i pokrojonego bobu,
  • 2 ząbki rozgniecionego czosnku,
  • 300 ml wydrylowanych, pokrojonych czereśni,
  • 100 ml posiekanych orzechów włoskich,
  • sól,
  • chili w proszku,
  • pieprz świeżo mielony,
  • 2 – 3 łyżki masła,
  • ciasto:
  • 400 ml mąki,
  • 200 – 230 ml gorącej wody,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli,


Ciasto na pierogi: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Gdyby było zbyt luźne, dodać trochę mąki.
Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut, aby odpoczęło.
Farsz: bób poddusić na maśle, z czosnkiem i czereśniami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Dodać orzechy, wymieszać.
Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto wałkować. Lepić pierogi tak jak lubimy, umiemy.
Ulepione pierogi układać na blacie wyłożonym ściereczką i przykrywać drugą ściereczką, aby nie obeschły.
Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać.
Gotować 2 - 3 minuty od zagotowania.
Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową.


Można podawać z wody, lub podsmażone.
Z tej porcji wyjdzie około 30 pierogów.


2 komentarze: