- farsz:
- 400 ml umytych pokrojonych kurek,
- 300 ml wydrylowanych, pokrojonych czereśni,
- 1/2 pokrojonej w kostkę cebuli,
- 1-2 ząbki rozgniecionego czosnku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- 3 łyżki masła,
- ciasto:
- 500 ml mąki,
- 230 – 280 ml gorącej wody,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli,
Ciasto
na pierogi: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli,
dodać masło i wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być
twarde. Gdyby było zbyt luźne, dodać trochę mąki.
Przykryć folią
lub pokrywką i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło.
Farsz:
cebulę
poddusić na maśle, dodając szczyptę soli i cukru.
Gdy
cebula się zeszkli, dodać czosnek oraz kurki i dusić, aż odparuje
płyn (na początku duszenia kurki „puszczą wodę).
Następnie
dodać czereśnie i tymianek poddusić.
Odstawić
do ostygnięcia.
Ciasto
wałkować. Lepić pierogi tak jak lubimy, umiemy.
Ulepione
pierogi układać na blacie wyłożonym ściereczką i przykrywać
drugą ściereczką, aby nie obeschły.
Wrzucać
do wrzącej osolonej wody, zamieszać. Gotować
2 - 3 minuty od zagotowania.
Gdy
pierogi się ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką
cedzakową.
Można
podawać z wody, lub podsmażone.
Z
tej porcji wyjdzie około 40 -45 pierogów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz