piątek, 1 czerwca 2018

Udka kurczaka z grilla



  • 8 udek (podudzi) z kurczaka,
  • sok z pomarańczy,
  • skórka otarta z pomarańczy,
  • łyżka posiekanego świeżego tymianku i rozmarynu,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki oleju

Wyjąć kości z podudzi, skórę zostawić.
Do miski (która zmieści mięso) wlać sok, dodać skórkę otartą z pomarańczy, zioła, sól (ja dałam łyżeczkę), pieprz i miód, wymieszać. Dodać olej, wymieszać.
Włożyć kurczaka i dokładnie natrzeć go marynatą. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na kilka godzin.
Kurczaka wyjąć z marynaty i grillować na tacce, lub na patelni grillowej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz