Ciastka
z owocami i bitą śmietaną. Z podanej ilości składników można
upiec 4, całkiem spore ciastka, które można nadziać owocami i bitą śmietaną.
- ciasto:
- 80 g miękkiego masła,
- 80 g cukru,
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- 160 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- skórka otarta z cytryny lub wanilia,
- masło do smarowania foremek,
- bułka tarta do wysypania foremek,
- do nasączenia:
- 100 ml mocnej herbaty,
- sok z cytryny,
- cukier
- 400 ml śmietany 30%,
- owoce – maliny, jeżyny, borówki, jagody....
Masło
utrzeć, dalej ucierając dodawać jajka i cukier. Następnie wsypać
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać sól i dokładnie
wymieszać.
Ciasto
przełożyć do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką
tartą.
Napełniając
foremki, pamiętajmy, że ciasto podczas pieczenia urośnie –
zwiększy swoją objętość. Ja piekłam w foremkach o średnicy 10
cm i wysokości 5 cm.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
Upieczone
ciastka wyjąć z foremek i odstawić do ostygnięcia.
Przygotować
płyn do nasączenia – herbatę doprawić do smaku sokiem z cytryny
i cukrem, w wersji dla dorosłych można dodać brandy.
Nasączyć
ostudzone ciastka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz