niedziela, 15 lipca 2018

Ciastka z owocami





Ciastka z owocami i bitą śmietaną. Z podanej ilości składników można upiec 4, całkiem spore ciastka, które można nadziać owocami i bitą śmietaną.

  • ciasto:
  • 80 g miękkiego masła,
  • 80 g cukru,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 160 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka otarta z cytryny lub wanilia,
  • masło do smarowania foremek,
  • bułka tarta do wysypania foremek,
  • do nasączenia:
  • 100 ml mocnej herbaty,
  • sok z cytryny,
  • cukier
  • 400 ml śmietany 30%,
  • owoce – maliny, jeżyny, borówki, jagody....

Masło utrzeć, dalej ucierając dodawać jajka i cukier. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać sól i dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą.
Napełniając foremki, pamiętajmy, że ciasto podczas pieczenia urośnie – zwiększy swoją objętość. Ja piekłam w foremkach o średnicy 10 cm i wysokości 5 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
Upieczone ciastka wyjąć z foremek i odstawić do ostygnięcia.



Jeżeli spody nie są równie i ciastko nie chce stać, należy ściąć spód.
Przygotować płyn do nasączenia – herbatę doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem, w wersji dla dorosłych można dodać brandy.
Nasączyć ostudzone ciastka.
Ubić śmietanę, wymieszać z owocami. Ułożyć śmietanę na ciastkach. Udekorować owocami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz