Konfitura
z czarnej porzeczki idealna na kanapki, do naleśników, placków
ziemniaczanych (tak, tak... ze śmietaną i cukrem). Cukru należy
dodać do smaku, wszystko zależy od porzeczki.
Raz
na 9 kg porzeczek wzięłam 1 kg cukru i konfitura była słodka.
Innym razem musiałam dodać dwa razy tyle cukru.
Można
dodać laskę wanilii na 6 kg porzeczek.
- czarna porzeczka,
- cukier
Porzeczki
obrać z gałazek, oczyścić z liści. Umyć, osuszyć.
Wrzucić
do garnka, postawić na niedużym ogniu. Wsypać trochę cukru (około
100 g na kilogram owoców). Zagotować. Gotowac 10 minut od
zagotowania.
Zestawić
z ognia. Odstawić do następnego dnia.
Następnego
dnia zagotować, doprawić do smaku cukrem. Gotować 20 minut od
zagotowania.
Przełożyć
porzeczki do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić odwracając
do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz