Znamy konfitury z brzoskwiń, wiśni, truskawek, czarnej porzeczki, śliwek z gruszkami, fig..., a kto zna konfiturę z ogórków?
Przeglądając książki ze swojej biblioteczki, trafiłam na przepis „konfitura z ogórków” w książce Marii Disslowej „Jak gotować”, z 1930 roku. Troszkę go przerobiłam i odsłodziłam.
Podaję proporcje na 1,5 kg obranych i pokrojonych ogórków !! (trzeba kupić około 3 kg ogórków).
Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na cztery.
Wyciąć gniazda nasienne.
Każdą ćwiartkę przekroić wzdłuż na pół, a następnie w kawałki około 1-1,5 cm.
Zważyć ogórki!!! - powinno ich być 1,5 kilograma
Ogórki wrzucić do garnka, dodać cynamon i goździki, zalać niewielką ilością gorącej wody i gotować aż będą miękkie. Kilka, kilkanaście minut.
Wyjąć z wody, odsączyć.
Skórkę z pomarańczy ugotować w niewielkiej ilości wody.
Wyjąć odsączyć i pokroić w cienkie paseczki.
Wycisnąć sok z cytryn i pomarańczy. Do obu soków dolać wody tyle, abyśmy otrzymali 700 ml.
Wlać płyn do garnka, wsypać cukier i gotować na małym ogniu, aż otrzymamy syrop.
Wrzucić do syropu skórkę pomarańczową, ogórki, wanilię i gotować, aż ogórki nabiorą przezroczystości.
Przełożyć ogórki do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić odwracając do góry dnem.
1,5 kg ogórków,
sok z 2 pomarańczy,
sok z 2 cytryn,
skórka cienko okrojona z 1,5 pomarańczy,
8 goździków,
kawałek cynamonu,
700 g cukru,
1/2 laski wanilii,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz