- farsz:
- 300 ml ugotowanego, obranego i pokrojonego bobu,
- 400 ml umytych pokrojonych kurek,
- 2 ząbki rozgniecionego czosnku,
- 300 ml wydrylowanych, pokrojonych czereśni,
- sól,
- chili w proszku,
- pieprz świeżo mielony,
- 2 – 3 łyżki masła,
- 100 ml posiekanych orzechów włoskich,
- ciasto:
- 400 ml mąki,
- 200 – 230 ml gorącej wody,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli,
Ciasto
na pierogi:
wodę na ciasto wymieszać z kurkumą, mąkę przesiać do miski,
dodać szczyptę soli, dodać
masło i
wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Gdyby było
zbyt luźne, dodać trochę mąki.
Przykryć
folią lub pokrywką i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło.
Farsz:
cebulę poddusić na maśle, dodając szczyptę
soli i cukru.
Gdy
cebula się zeszkli, dodać czosnek oraz kurki i dusić, aż odparuje
płyn (na początku duszenia kurki „puszczą wodę).
Następnie
dodać czereśnie i poddusić. Dodać bób i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać
orzechy, wymieszać.
Odstawić
do ostygnięcia.
Ciasto
wałkować. Lepić pierogi tak jak lubimy, umiemy.
Ulepione
pierogi układać na blacie wyłożonym ściereczką i przykrywać
drugą ściereczką, aby nie obeschły.
Wrzucać
do wrzącej osolonej wody, zamieszać. Gotować 2 - 3 minuty od
zagotowania.
Gdy
pierogi się ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką
cedzakową.
Można
podawać z wody, lub podsmażone.
Z
tej porcji wyjdzie około 35 pierogów.
zastawa z
Musza być przepyszne. Musze spróbować. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńW składnikach zamiast czereśni jest bób, więc dlaczego w przepisie piszesz o czereśniach?
OdpowiedzUsuńZnalazłam jednak te czereśnie, ale w przepisie nie ma napisane, w którym momencie dodajemy bób.
OdpowiedzUsuńfaktycznie "bÓb" gdzieś umknął. Bód doadać do podduszonego z czereśniami farszu. Bób jest juz ugotowany, więc już go nie dusimy, aby nie zrobił się zbyt miękki. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń