Jesienią
czy zimą wystarczy odkręcić słoik i albo podgrzać,
albo
na zimno podać do naleśników, omletów, makaronu, ryżu....
- 3 kg wiśni,
- 1-2 torebki kardamonu,
- 4 – 5 goździków,
- 3 -4 łyżki cukru,
Wiśnie
umyć, wydrylować. Wrzucić do garnka, dodać zmielone i przesiane
przyprawy i zagotować. Doprawić do smaku cukrem.
Przełożyć
wiśnie do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować (na
małym ogniu) 20 minut od zagotowania.
Wyjąć
słoiki, dokręcić i odwrócić do góry dnem.
Z
tej porcji wiśni otrzymamy 3 – 4 słoiki o pojemności 700 ml.
zastawa z
Świetny przepis! Akurat mam na działce wiśnie i zastanawiałam się co w tym roku z nimi zrobić. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńdzięki :) pozdrawiam :)
UsuńOd razu nabrałem ochoty na naleśniki!
OdpowiedzUsuń:) pozdrawiam :)
Usuń