W
okresie PRLu bardzo popularny w restauracjach był bogracz
– gulasz
podawany w lepszych restauracjach w „kociołkach” zawieszonych
nad „paleniskiem”, w pozostałych w różnego rodzaju kokilkach.
Bogracz to kociołek do przyrządzania potraw nad ogniskiem.
Bogracz to kociołek do przyrządzania potraw nad ogniskiem.
Gulyás
(gujasz) to pasterz, który wypasał bydło – gulya.
Pasterze
wypasający bydło, od wiosny do jesieni, przyrządzali danie
składające się z pokrojonego mięsa i cebuli. Gdy na Węgry
dotarła papryka, dołączyła ona do składników dania.
Danie
gotowano w kociołku ustawionym nad ogniskiem – bograczu.
I
tak powstało danie, przygotowywane przez pasterzy, w kociołku -
bográcsgulyás.
Jeżeli
danie gotowane jest w domu, wówczas mówi się na nie
gulyásleves
- zupa gulaszowa.
Bogracz
jest gęściejszy niż zupa, a bardziej płynny niż gulasz.
W
bograczu nie ma oliwy, masła klarowanego, wymyślnych dodatków.
Jest to proste, pyszne i … bardzo zdrowe jedzenie :)
Mięso
pokroić w miarę równą kostkę.
Cebulę niezbyt drobno posiekać.
Pomidory
obrać ze skórki i pokroić w cząstki.
Paprykę
pokroić w kawałki.
Ziemniaki
obrać i pokroić w większą kostkę.
W
garnku z grubym dnem (jak mamy kociołek... to wiadomo, że lepiej)
rozgrzać tłuszcz. Wrzucić mięso, przesmażyć. Dodać cebulę,
chwilę razem smażyć, dodać rozdrobniony czosnek, paprykę, kminek
i majeranek. Przesmażyć.
Wlać
wodę (tak, aby przykryła mięso), dodać sól i dusić pod
przykryciem, aż mięso będzie prawie miękkie, od czasu do czasu
dolewając wodę.
Doprawić do smaku szczyptą cukru i pieprzem.
Dodać
pokrojone warzywa, dolać wodę i gotować do miękkości.
Jajko
rozbić do miseczki, dodać szczyptę soli i mąkę. Mąki należy
dodać tyle, aby zagnieść w miarę twarde ciasto. Posiekać je na
desce posypując mąką. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
Przełożyć
kluski do gotowego gulaszu. Zagotować.
- 1 kg mięsa wołowego – pręga,
- 3 - 4 łyżki smalcu wieprzowego lub tłuszczu gęsiego,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki mielonej papryki,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- pieprz,
- sól,
- 500 g ziemniaków (sałatkowe, obiadowe się rozgotują i będzie breja),
- 2 pomidory,
- 3 papryki,
- na kluski:
- 1 jajko,
- mąka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz