piątek, 10 sierpnia 2018

Ciasto ze śliwkami



  • ciasto:
  • 130 g mąki pszennej,
  • 120 g miękkiego masła,
  • 120 g cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 1 białko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki brandy,
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • 800 g śliwek,
  • krem:
  • 130 g miękkiego masła,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego (opakowanie na pół litra mleka),
  • 1 łyżka cukru,
  • 240 ml mleka,
  • polewa:
  • 25 g masła,
  • 2 łyżki wody,
  • 10 g cukru,
  • 1 łyżka kakao,


Śliwki sparzyć, obrać ze skórki, każdą przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć pestki.
Tortownicę (24 – 26 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na śmietanę. Dodawać po jednym żółtku, na zmianę z cukrem. Ucierając dodać brandy.
Wszystkie białka ubić na sztywną pianę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Na masę z masła i żółtek wysypać mąkę i wyłożyć białka. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Masę podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Jasne ciasto przełożyć do tortownicy, rozsmarować na dnie. Ułożyć na nim połowę śliwek.
Na śliwkach rozsmarować ciemne ciasto (to z kakao). Na nim ułożyć pozostałe śliwki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 30 – 40 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić do ostygnięcia.


W sumie można ciasto już jeść, ale można dodać do niego krem.
Proszek budyniowy wymieszać z cukrem i kilkoma łyżkami mleka.
Resztę mleka zagotować. Zdjąć garnek z ognia, wlać mieszankę budyniu z cukrem, dokładnie wymieszać. Postawić na niewielkim ogniu i mieszając zagotować. Do gotowego budyniu dodać rozbełtane żółtko i dokładnie wymieszać.
Budyń przykryć i odstawić do ostudzenia, co jakiś czas mieszać, aby nie powstał kożuch.
Gdy budyń będzie już zimny, można zacząć robić krem.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na śmietanę. Następnie dalej je ucierając stopniowo dodawać budyń.
Na ciasto wyłożyć krem i wstawić do lodówki.
Przygotować polewę: wszystkie składniki włożyć do garnuszka i podgrzewać do rozpuszczenia cukru i masła. Nie gotować!!!
Gdy polewa trochę przestygnie, polać nią ciasto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz