- ciasto:
- 130 g mąki pszennej,
- 120 g miękkiego masła,
- 120 g cukru pudru,
- 3 jajka,
- 1 białko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki brandy,
- 2 płaskie łyżki kakao,
- 800 g śliwek,
- krem:
- 130 g miękkiego masła,
- 1 żółtko,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego (opakowanie na pół litra mleka),
- 1 łyżka cukru,
- 240 ml mleka,
- polewa:
- 25 g masła,
- 2 łyżki wody,
- 10 g cukru,
- 1 łyżka kakao,
Tortownicę
(24 – 26 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub
wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło
utrzeć z cukrem na śmietanę. Dodawać po jednym żółtku, na
zmianę z cukrem. Ucierając dodać brandy.
Wszystkie
białka ubić na sztywną pianę.
Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Na
masę z masła i żółtek wysypać mąkę i wyłożyć białka.
Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Masę
podzielić na dwie części.
Do
jednej dodać kakao i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Jasne
ciasto przełożyć do tortownicy, rozsmarować na dnie. Ułożyć na
nim połowę śliwek.
Na
śliwkach rozsmarować ciemne ciasto (to z kakao). Na nim ułożyć
pozostałe śliwki.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 30 – 40 minut.
Upieczone
ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić do ostygnięcia.
Proszek
budyniowy wymieszać z cukrem i kilkoma łyżkami mleka.
Resztę
mleka zagotować. Zdjąć garnek z ognia, wlać mieszankę budyniu z
cukrem, dokładnie wymieszać. Postawić na niewielkim ogniu i
mieszając zagotować. Do gotowego budyniu dodać rozbełtane żółtko
i dokładnie wymieszać.
Budyń
przykryć i odstawić do ostudzenia, co jakiś czas mieszać, aby nie
powstał kożuch.
Gdy
budyń będzie już zimny, można zacząć robić krem.
Masło
utrzeć z cukrem pudrem na śmietanę. Następnie dalej je ucierając
stopniowo dodawać budyń.
Na
ciasto wyłożyć krem i wstawić do lodówki.
Przygotować
polewę:
wszystkie składniki włożyć do garnuszka i podgrzewać do
rozpuszczenia cukru i masła. Nie gotować!!!
Gdy
polewa trochę przestygnie, polać nią ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz