- 1 duże awokado,
- 100 ml mleka,
- sok z limonki,
- sól,
- cukier,
- 5 g żelatyny
Przełożyć do miseczki, dodać sok z limonki i zblendować.
Doprawić do smaku solą i cukrem.
Powinniśmy otrzymać około 150 ml pulpy awokado.
Mleko zagotować, rozpuścić w nim żelatynę. Połączyć mleko z awokado.
Masę przelać do foremek wypłukanych zimną wodą.
Galaretkę polałam sosem ze zmiksownych truskawek.
Jak to pięknie wygląda ! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńciekawy pomysł, ale chyba nie odważę sie na przetestowanie ;)
OdpowiedzUsuńe, dlaczego? można się trochę pobawić :)
UsuńTylko ile mleka ???
OdpowiedzUsuńokoło 100 ml mleka. Żelatyny jest na 250 ml płynu/ masy, więc jeżeli otrzymamy 150 ml pulpy z avocado, to należy dodać 100 ml mleka.
Usuń