Kardynał
z ananasem to zimny napój alkoholowy (tylko dla dorosłych), którym
raczono się już pod koniec XIX wieku.
W
Praktycznym Kucharzu Warszawskim z 1890 roku, kardynał polecany jest z
winem reńskim lub szampańskim, natomiast w Nowoczesnej Kuchni
Domowej, opracowanej przez Antoninę i Jana Piętków, poleca się do niego wino szampańskie.
Troszkę
przepis odcukrzyłam i nie gotowałam skóry ananasa „skórki
ananasowe pokrajać, wygotować w 1/4 l wody, odcedzić i gdy woda
ostygnie, wlać do wazy”.
- 1 ananas,
- 100 g cukru,
- butelka wina musującego
Ananasa
obrać, przeciąć wzdłuż na ćwiartki, wyciąć głąb. Każdą
ćwiartkę przekroić wzdłuż na pół, a następnie w plasterki.
Włożyć
do miski, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilka godzin.
Wlać
do wazy i na to wlać schłodzone wino musujące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz