Przepis na marszczone ziemniaki, pochodzi z Wysp Kanaryjskich, gdzie podaje się je z sosami. Ja
proponuję podać je do steków, są lepsze niż frytki, czy inne
wynalazki, a na pewno będzie to miła odmiana od zwykłych ziemniaków.
Mimo,
że do gotowanie używa się sporej ilości soli, ziemniaki nie są
słone. W środku są delikatne i mają intesnsywny smak ziemniaków.
Do
przygotowania pomarszczonych ziemniaków, należy użyć ziemniaków
sałatkowych – typ kulinarny A. Ziemniaki tak zwane obiadowe, mogą
rozsypać się w trakcie gotowania i „złapać” sól.
Nie
należy również ich kroić. Ziemniaki mają być całe, w skórkach.
- 1 kg niewielkich, równej wielkości ziemniaków sałtkowych,
- 3 pełne łyżki soli morskiej gruboziarnistej
Umyte
ziemniaki włożyć do garnka.
Wlać
wody do połowy wysokości ziemniaków.
Wsypać
sól.
Przykryć
garnek.
Zagotować.
Zdjąć
pokrywkę.
Garnek
przykryć ściereczką.
Przykryć
pokrywką.
Gotować
na sporym ogniu, aż woda się wygotuje.
Gdy
słychać trzaskanie soli na dnie garnka, ziemniaki powinny być już
miękkie, gotowe do jedzenia.
Ziemniaki
podałam ze stekiem z sarny i sosem śliwkowym.
zastawa z
Uwielbiam ziemniaki! Tyle się mówi, że niby od nich się tyje, ale wcale nie jest to prawda. odpowiednia ich ilość i prawidłowy sposób przyrządzenia nie spowoduje skopku wagi ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ziemniaki i obalam mit, ze tuczą :d Jedzone w nie dużych ilościach nie będą nas tuczyć, ale wręcz przeciwnie, dostarczają ważnych substancji odżywczych naszemu organizmowi ;)
OdpowiedzUsuńa na zimno, na przykład w sałatkach są świetnym składnikiem diet odchudzających
UsuńUwielbiam ziemniaki i cieszę się, że ziemniaki tuczą to mit! W dzisiejszych czasach większość rzeczy tuczy, jeżeli spożywamy je w dużych ilościach. Uważam, ze wszystko jest dla ludzi, ale do wszystkiego podchodźmy rozsądnie.
OdpowiedzUsuńdokładnie tak :) pozdrawiam :)
Usuń