Kotlety
mielone z kaszą gryczaną przygotowałam z mięsa z golonki
wieprzowej. Jeżeli użyjemy mięsa z golonki, kotlety bedą
delikatne, soczyste i będą dobrze się trzymały – mięso z
golonki jest kleiste.
- 500 g mięsa z golonki wieprzowej,
- 250 g kaszy gryczanej,
- 1 cebula,
- tłuszcz (u mnie tłuszcz gęsi, może być masło, olej),
- 1 – 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka tymianku,
- sól,
- cukier,
- świeżo mielony pieprz,
Cebulę
pokroić w kostkę.
Kaszę
wypłukać.
W
garnku z grubym dnem lekko rozgrzać tluszcz, wrzucić cebulę,
poddusić dodając łyżeczkę soli i szczyptę cukru. Do cebuli
dodać kaszę, przesmażyć.
Wlać
450 ml gorącej wody. Przykryć, zagotować na dużym ogniu.
Zamieszać. Zmiejszyć ogień do małego i gotować kaszę, pod
przykryciem, około 20 minut.
Kaszę
ostudzić.
Mięso
zemleć.
Do
mięsa dodać kaszę, tymianek, roztarty czosnek.
Dokładnie
wymieszać, wyrobić.
Doprawić
do smaku solą i pieprzem świeżo zmielonym.
Następnie
dodać rozbełtane jajka i wymieszać.
Z
masy formawać kotleciki.
Na
patelni położyć (przycięty do kształtu dna patelni) papier do
pieczenia, na nim położyć tłuszcz. Dzięki papierowi kotlety będę
się lepiej smażyły, nie będą przywierały do dna.
Prosty przepis na trochę inne kotleciki mielone. Dobra rada, co do wyboru rodzaju mięsa - nie każde nadaje się do tego typu dania. Zazwyczaj kupuję się po prostu łopatkę wieprzową.
OdpowiedzUsuń