poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Ryż zapiekany z jabłkami



Ryż zapiekany z jabłkami, danie idealne na upalne dni, kiedy to nie chce się, lub ciężko stać przy kuchni i mieszać w garach. Ale również ryż z jabłkami jest idealnym daniem dla dzieci, o każdej porze roku.
Ryż można przygotować wcześniej. Można gotować go w mleku (tak jak w przepisie), ale również tylko w wodzie.
Ryż zapiekany z jabłkami można podawać na ciepło i zimno.

Ryż umyć, wsypać do garnka, wlać mleko i wodę, dodać 1 łyżkę masła, wsypać 1/2 łyżeczki soli, przykryć, postawić na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. Gdy mamy zamiar danie podać później, możemy zawinąć garnek w ręcznik i schować po kołdrą – to taki stary sposób, jeszcze naszych babć.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, ćwiartki pokroić w plasterki. Wymieszać z cynamonem, skórką pomarańczową i cukrem.
Naczynie do zapiekania wysmarować pozostałym masłem.
Na dnie naczynia ułożyć połowę ryżu, docisnąć. Na nim ułożyć połowę jabłek, docisnąć. Na jabłkach ułożyć resztę ryżu, na nim jabłka. Docinąć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 30 minut.


Przed podaniem ryż „wyrzuć” z garnka do góry nogami.



Podawać ze śmietaną i cukrem.



  • 250 ml ryżu,
  • 230 ml mleka,
  • 230 ml wody,
  • 3 łyżki masła,
  • 600 g jabłek,
  • 4 łyżki cukru,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • 1 – 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • sól,

1 komentarz: