Ryż
zapiekany z jabłkami, danie idealne na upalne dni, kiedy to nie
chce się, lub ciężko stać przy kuchni i mieszać w garach. Ale
również ryż z jabłkami jest idealnym daniem dla dzieci, o każdej
porze roku.
Ryż
można przygotować wcześniej. Można gotować go w mleku (tak jak w
przepisie), ale również tylko w wodzie.
Ryż zapiekany z jabłkami można podawać na ciepło i zimno.
Ryż
umyć, wsypać do garnka, wlać mleko i wodę, dodać 1 łyżkę
masła, wsypać 1/2 łyżeczki soli, przykryć, postawić na dużym
ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować około
15 minut. Gdy mamy zamiar danie podać później, możemy zawinąć
garnek w ręcznik i schować po kołdrą – to taki stary sposób,
jeszcze naszych babć.
Jabłka
obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub pokroić w ćwiartki,
wyciąć gniazda nasienne, ćwiartki pokroić w plasterki. Wymieszać
z cynamonem, skórką pomarańczową i cukrem.
Naczynie
do zapiekania wysmarować pozostałym masłem.
Na
dnie naczynia ułożyć połowę ryżu, docisnąć. Na nim ułożyć
połowę jabłek, docisnąć. Na jabłkach ułożyć resztę ryżu,
na nim jabłka. Docinąć.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 30 minut.
Podawać
ze śmietaną i cukrem.
- 250 ml ryżu,
- 230 ml mleka,
- 230 ml wody,
- 3 łyżki masła,
- 600 g jabłek,
- 4 łyżki cukru,
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- 1 – 1,5 łyżeczki cynamonu,
- sól,
Mmm pycha! Takie deserki to ja uwielbiam!
OdpowiedzUsuń