Ogórki
umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
Dokładnie
wymieszać z solą i odstawić na pół godziny.
Cebulę
pokroić w cienkie półplasterki.
Czosnek
pokroić w cienkie plasterki.
Ogórki
odcisnąć, płyn z ogórków wylać.
Dodać
do nich cebulę, czosnek, zioła, ocet, olej i cukier. Wymieszać.
Ogórki
włożyć do słoików ( z tej porcji otrzymamy 8 słoików o
pojemności 450 ml).
Słoiki
pasteryzować 12 minut w 90 stopniach.
Jeżeli
mamy większe słoiki to chwilę dłużej.
Słoiki
wyjąć z wody i odstawić do ostygnięcia do góry dnem.
- 4 kg ogórków – najlepiej śremskich,
- 3 – 4 łyżki soli (najlepiej soli niejodowanej),
- 130 ml octu 6%*,
- 0,5 kg cebuli (u mnie cebula cukrowa),
- 130 ml oleju (u mnie rzepakowy),
- garść siekanej natki pietruszki (można dać mniej pietruszki, jak ktoś jej nie lubi),
- garść siekanego koperku,
- 10 – 12 ząbków czosnku,
- 4 łyżki cukru,
*80
ml octu 10% i 50 ml przegotowanej, ostudzonej wody
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz