Chodząc
lub jeżdżąc po Bieszczadach spotykamy na swojej drodze bardzo dużą
ilość szyldów „sprzedaż miodu”. W końcu to nic dziwnego,
warunki do jego „produkcji” są tu optymalne. Zdecydowana
przewaga terenów zielonych, praktycznie brak upraw i oprysków,
ogromne połacie lasów i brak przemysłu powodują, że pszczoły
mają tu rajskie życie. Na Podkarpaciu ponad 4 tysięcy pszczelarzy
prowadzi 110 tysięcy rodzin pszczelich. Na jeden kilometr kwadratowy
przypada tam sześć rodzin pszczelich; przeciętna krajowa to cztery
rodziny. Mam wrażenie, że w Bieszczadach ta średnia jest jeszcze
wyższa.
Zeszły
rok był trudny. Wiosna była zimna i deszczowa, a w okresie
kwitnienia lipy i akacji pojawiły się przymrozki. Tej wiosny było
odwrotnie. Słoneczna pogoda zachęcała pszczoły do intensywnej
pracy. Problem jest inny, gwałtowne ocieplenie na początku kwietnia
sprawiło jednoczesne kwitnienie wielu drzew i krzewów. W
konsekwencji trudno jest wyodrębnić poszczególne odmiany miodów.
Na ogół są to miody wielokwiatowe.
Na
podstawie rekomendacji znajomych, poszukiwań własnych, oraz
lokalnego wywiadu możemy rekomendować kilka miejsc, gdzie polecamy
zakup miodu.
Zdobywca wielu dyplomów i wyróżnień.
Bystre
koło Czarnej to dwa w jednym piękna cerkiew grekokatolicka pw. Św.
Michała Archanioła. Pierwsza cerkiew w Bystrem została wybudowana
około roku 1607, następną zbudowano w roku 1681. Istniała do
końca XIX wieku. Obecna cerkiew powstała w latach 1901-1902.
Została opuszczona w roku 1951, kiedy tereny te wróciły do Polski
w ramach wymiany z ZSRR. Przez krótki czas nowi mieszkańcy
użytkowali ją jako kościół rzymskokatolicki.
Po drugiej stronie polnej drogi XIX wieczny malutki Bojkowski cmentarz.
Kilkaset metrów dalej drogą, po lewej stronie znajdziemy pasiekę. Jeśli nikogo nie ma dzwonić, numer telefonu podany przy wejściu.
Po drugiej stronie polnej drogi XIX wieczny malutki Bojkowski cmentarz.
Kilkaset metrów dalej drogą, po lewej stronie znajdziemy pasiekę. Jeśli nikogo nie ma dzwonić, numer telefonu podany przy wejściu.
I
ostatnie miejsce, które ze spokojnym sumieniem możemy polecić, to
Gospodarstwo
Agroturystyczne Ostoja Bieszczady w Lutowiskach.
Długo się wahałem czy o tym pisać, bo poza doskonałym miodem z pasieki pod lasem, jest to nasza miejscówka w Bieszczadach.
Idealna lokalizacja na krańcu wsi (ostatni dom pod lasem), około kilometra od obwodnicy. Cisza, spokój i sympatyczny gospodarz. Do wynajęcia trzy osobne apartamenty. Każdy z łazienką, w pełni wyposażoną kuchnią, jadalnią na dole oraz sypialnią na górze. Wszystko zgodne z opisem i zdjęciami na stronie.
Długo się wahałem czy o tym pisać, bo poza doskonałym miodem z pasieki pod lasem, jest to nasza miejscówka w Bieszczadach.
Idealna lokalizacja na krańcu wsi (ostatni dom pod lasem), około kilometra od obwodnicy. Cisza, spokój i sympatyczny gospodarz. Do wynajęcia trzy osobne apartamenty. Każdy z łazienką, w pełni wyposażoną kuchnią, jadalnią na dole oraz sypialnią na górze. Wszystko zgodne z opisem i zdjęciami na stronie.
Jeżeli ktoś zapragnąłby przejść szybki kurs robienia serów, lub tylko je kupić to polecamy zagrodę edukacyjną Serowy Raj prowadzoną przez
Panią Bożenę Wisła.
Z mleka hodowanych w gospodarstwie krów rasy simental, powstają tu bardzo smaczne sery podpuszczkowe. Gospodarstwo znajduje się w niewielkiej wsi Bukowiec położonej nad rzeką Solinką i południową odnogą Jeziora Solińskiego.
My
wyjechaliśmy z zapasem serów z różnymi dodatkami.
Bożena
Wisła, Bukowiec 73, Telefon:
697
761807
Jak już ktoś będzie w odwiedzinach u Pani Bożeny to dosłownie kilkaset metrów od jej gospodarstwa, polecamy Bar pod gontami (Bukowiec 82). Bar jakich wiele, z zewnątrz nie wyróżnia się niczym specjalnym, ale w końcu nie wygląd jest ważny, a jedzenie.
Pierogi ruskie ze skwarkami
Kolejne miejsce, gdzie można kupić bardzo smaczne sery oraz przy okazji zapoznać się ze sztuką tradycyjnego serowarstwa jest Bacówka Caryńskie.
Bacówka znajduje się kilkaset metrów od schroniska Koliba. Można do niej dojść lub dojechać (drogą szutrową, ale przejezdną), jadąc drogą z Dwernika w kierunku wsi Nasiczne, przy leśniczówce skręcamy w lewo i po około 5 kilometrach, po lewej stronie widzimy bardzo malowniczo położną nową bacówkę.
Nie można zapomnieć o Bieszczadzkiej Kozie i jej kozich serach, o której poprzednio pisaliśmy.
Będąc w Bieszczadach warto "zahaczyć" o Czar PRLu, o którym już pisaliśmy. Leży on co prawda juz poza Bieszczadamy, ale ... naprawdę warto.
Masarnia
z tradycjami sięgającymi trzeciego pokolenia. Od 2012 roku
prowadzona jest przez Pana Zygmunta Osipa. To typowa firma rodzinna,
pracuje w niej cała liczna rodzina. W masarni wykorzystywane są
tradycyjne przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury.
Wytwarzane są tu typowo swojskie wyroby oparte przede wszystkim na
prostocie wykonania oraz rodzimym surowcu.
Specjalnością masarni są
klasyczne, naturalnie wędzone wyroby (byliśmy i sprawdziliśmy
wędzarnię) Zakład przerabia miesięcznie ok. 20 ton mięsa, z
których powstają szynki, schaby, kiełbasy szynkowe, kiełbasy
wiejskie, balerony, kabanosy, polędwiczki, boczki, pieczenie
rzymskie, pasztety i salcesony.
Cztery z ich wyrobów, sygnowane określeniem geograficznym z Wierzeic, czyli dawnej nazwy wsi Wierzawice w powiecie leżajskim, wpisane zostały w 2015 r. na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to baleron tradycyjny, polędwiczka wędzona, kiełbasa swojska i boczek wędzony.
Cztery z ich wyrobów, sygnowane określeniem geograficznym z Wierzeic, czyli dawnej nazwy wsi Wierzawice w powiecie leżajskim, wpisane zostały w 2015 r. na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to baleron tradycyjny, polędwiczka wędzona, kiełbasa swojska i boczek wędzony.
Wyroby
Masarni Osip były wielokrotnie nagradzane między innymi na
Festiwalu Podkarpackich Smaków w Górnie, konkursie „Nasze
Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w Poznaniu na
Międzynarodowych Targach Wyrobów Spożywczych Polagra Food, na
którym – za kiełbasę swojską z Wierzeic – otrzymali nagrodę
PERŁA 2015
Sklep
firmowy przy masarni: Wierzawice 561, Godziny
otwarcia Pn - So od 08:00 do 20:00 od niedawna działa też sklep
firmowy w Leżajsku przy ulicy
Kopernika 8 od poniedziałku do piątku od 9- 17.
O Bieszczadach pisaliśmy również: Bieszczadzkie smaki - część I,
Bieszczadzkie smaki - część II, oraz Jak nie nudzić się w Bieszczadach
O Bieszczadach pisaliśmy również: Bieszczadzkie smaki - część I,
Bieszczadzkie smaki - część II, oraz Jak nie nudzić się w Bieszczadach
Aż zatęskniłem za moim domem i Bieszczadami. zapraszam wszystkich do Zagórza tam sobie możecie takie smakołyki też pojeść
OdpowiedzUsuń