środa, 29 sierpnia 2018

Sos cebulowy ze śliwkami




  • 2 cebule,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz,
  • masło,
  • 3 owoce jałowca,
  • 200 ml czerwone wytrawnego wina,
  • 300 ml bulionu*
  • gałązka rozmarynu,
  • 300 g śliwek (mogą być świeże lub mrożone),
Cebule pokroić w półplasterki.
Na 2 łyżkach masła poddusić cebulę z dodatkiem szczypty soli i cukru.
Wlać wino i dusić, aż płyn prawie odparuje. Dodać rozgnieciony jałowiec, rozmaryn i wlać bulion.
Dusić aż cebula będzie miękka, w razie potrzeby dolać trochę wody.


Śliwki przepołowić, wyjąć pestki. Ułożyć skórą do dołu. Chwilę dusić, aż śliwki troszkę zmiękną.
Dodać 2 łyżki zimnego masła. Mieszając doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć sos z ognia.



*ja zamiast bulionu dodaję demi glace, oczywiście daję go dużo mniej, a resztę uzupełniam wodą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz