- 2 cebule,
- sól,
- cukier,
- pieprz,
- masło,
- 3 owoce jałowca,
- 200 ml czerwone wytrawnego wina,
- 300 ml bulionu*
- gałązka rozmarynu,
- 300 g śliwek (mogą być świeże lub mrożone),
Cebule
pokroić w półplasterki.
Na
2 łyżkach masła poddusić cebulę z dodatkiem szczypty soli i
cukru.
Wlać
wino i dusić, aż płyn prawie odparuje. Dodać rozgnieciony
jałowiec, rozmaryn i wlać bulion.
Dusić
aż cebula będzie miękka, w razie potrzeby dolać trochę wody.
Śliwki
przepołowić, wyjąć pestki. Ułożyć skórą do dołu. Chwilę
dusić, aż śliwki troszkę zmiękną.
Dodać
2 łyżki zimnego masła. Mieszając doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć
sos z ognia.
Podałam
ze stekiem z sarny i marszczonymi ziemniakami.
*ja
zamiast bulionu dodaję demi
glace, oczywiście daję go dużo mniej, a resztę uzupełniam
wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz