Klasyczny
sos koperkowy z zasmażką.
Można
podawać go z gotowanym drobiem, pulpetami....
- pełna łyżka masła,
- pełna łyżka mąki pszennej,
- 3 – 4 łyżki świeżego siekanego koperku,
- 250 ml rosołu lub wywaru z warzyw,
- 150 ml śmieatny 18%,
- sól,
- szczypta cukru,
- kilka kropel soku z cytryny,
W
garnku z grubym dnem stopić masło, dodać mąkę i dokładnie
wymieszać aby nie było grudek. Wlać rosół cały czas mieszając.
Zagotować.
Dodać
śmietanę (wcześniej wlać do niej trochę goracego płynu w celu
zahartowania), wsypać koperek. Doprawić solą, cukrem i sokiem z
cytryny. Nie gotować, tylko podgrzać.
zastawa z
Pyszny przepis. Sos idealny do młodych ziemniaczków ;)
OdpowiedzUsuń