Sos
z suszonych grzybów przygotowałam z podgrzybków i prawdziwków,
ale można użyć różnych grzybów, takich jakie mamy.
Ponieważ
sama suszę
grzyby, mam je czyste i już nie muszę ich myć przed użyciem.
Nie moczę i nie gotuję grzybów wcześniej.
- 50 g suszonych grzybów (prawdziwki i podgrzybki),
- 2 cebule,
- 1 listek laurowy,
- 2 owoce ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu czarnego,
- 500 ml dobrego bulionu,
- 50 ml kwasu z ogorków kiszonych,
- sól,
- cukier,
- 3 – 4 łyżki tłuszczu (olej, tłuszcz gęsi, smalec),
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 1 żółtko,
Cebule
pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli i
cukru.
Do
podduszonej cebuli dodać pokruszone grzyby i przesmażyć.
Wlać
bulion, dodać przyprawy, przykryć i dusić do miękkości.
W
miarę potrzeby dolewać trochę wody.
Gdy
grzyby będą miękkie, wlać kwas z ogorków, doprawić do smaku
solą i cukrem.
Rozetrzeć
masło z żółtkiem, dodać do sosu. Wymieszać, zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz