sobota, 25 sierpnia 2018

Stek z sarny



Gdy mamy kawałek udźca z sarny, zamiast go piec, może warto zrobić z niego steki :).
Pamiętajmy, że nie smażymy mięsa prosto z lodówki, musi ono „złapać” temperaturę pokojową.

Na patelni roztopić masło, dodając do niego gałązkę rozmarynu. Chwilę smażyć, uważając aby nie przypalić masła.
Mięso pokroić na steki grubości około 1 cm. Pamiętajmy, że mięso kroimy w poprzek włókien.
Mięso lekko rozgnieść lub rozklepać (delikatnie).
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu (na zbyt dużym ogniu mięso możemy spalić, a nie usmażyć). Mięso najlepiej smażyć na patelni żeliwnej.
Smażyć po około 2 minuty z każdej strony.
Usmażone mięso przełożyć na patelnię z masłem, aby odpoczęło.
Przed podaniem posypać solą i pieprzem.







  • udziec z sarny,
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi),
  • 3 łyżki masła,
  • gałązka rozmarynu,





3 komentarze:

  1. Hοwdy! Wouⅼd you mind iif I share your blog with my faacebook grouⲣ?
    Тhere's a lot of folks that I think would rеally enjoy your content.
    Please let me know. Many thanks

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyborny przepis. Jak tylko dostanę sarninę to będę próbował.
    Narazie pocieszam się dziczyzną ze znajomego sklepiku https://naturalniezlasu.pl

    OdpowiedzUsuń