Lidl
konsekwentnie zwiększa w swojej ofercie ilość win BIO. Wina z
certyfikatem organicznym wyróżnia specyfika uprawy winorośli i
procesu winifikacji. Ograniczono w nich ilość siarczynów podczas
procesu winifikacji, oraz wykluczano na etapie uprawy winorośli
użycie nawozów sztucznych i syntetycznych środków ochrony roślin.
Wina te zawierają mniej substancji chemicznych i co za tym idzie są
zdrowsze dla naszego organizmu. Na temat czy takie wina są
„smaczniejsze” trwają zagorzałe dyskusje. Wydaje mi się, że
nie ma reguły. Wina BIO jak i „normalne” mogą być i paskudne,
i wybitne. Wszystko zależy od winorośli, umiejętności winiarza,
pogody i tysiąca innych czasami drobnych szczegółów.
Teraz
w Winnicy Lidla pojawiło się kilka win z Hiszpanii.
Xarel·lo,
Plus Natura, Penedès DO 2017 (29,99
zł). Wino z Katalonii - DO Penedès. Zrobione z mało u nas
znanego szczepu Xarel.lo. I to już jest pierwszy, ale nie jedyny
powód, żeby go spróbować, bo wino jest bardzo udane i bardzo
smaczne. Pachnie zielonymi jabłkami, brzoskwiniami, ananasem, mango
i delikatną limonką. Dominuje delikatna kwasowość. Jest lekkie i
świeże. Pić schłodzone. Można samo jako aperitif lub do
delikatnych sałat. Polecamy szczególnie póki jesień jest jeszcze
ciepła.
Graciano,
Laertes Rey, Rioja DOCA 2016 (44,99 zł). Wino ze słynnego
hiszpańskiego regionu Rioja wyprodukowane w 100% z odmiany Graciano.
W kieliszku ciemne bardzo ciemne. W nosie intensywne, żywe aromaty
czarnej porzeczki, suszonej śliwki, jeżyny oraz czarnego pieprzu.
Wyczujemy w nim również nieco dębowej beczki, ale takiej łagodnej,
delikatnej nienachalnej. Dobra kwasowość i spora koncentracja. Wino
do poważniejszych dań. Pasować będzie do dziczyzny, pieczeni oraz
wędlin. Zdecydowanie warte spróbowania już w chłodniejsze dni
które niestety nadchodzą.
Wino
nadesłane do degustacji przez Lidl Polska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz