niedziela, 9 września 2018

BIO Hiszpania w Lidlu.




Lidl konsekwentnie zwiększa w swojej ofercie ilość win BIO. Wina z certyfikatem organicznym wyróżnia specyfika uprawy winorośli i procesu winifikacji. Ograniczono w nich ilość siarczynów podczas procesu winifikacji, oraz wykluczano na etapie uprawy winorośli użycie nawozów sztucznych i syntetycznych środków ochrony roślin. Wina te zawierają mniej substancji chemicznych i co za tym idzie są zdrowsze dla naszego organizmu. Na temat czy takie wina są „smaczniejsze” trwają zagorzałe dyskusje. Wydaje mi się, że nie ma reguły. Wina BIO jak i „normalne” mogą być i paskudne, i wybitne. Wszystko zależy od winorośli, umiejętności winiarza, pogody i tysiąca innych czasami drobnych szczegółów.
Teraz w Winnicy Lidla pojawiło się kilka win z Hiszpanii.

Xarel·lo, Plus Natura, Penedès DO 2017 (29,99 zł). Wino z Katalonii - DO Penedès. Zrobione z mało u nas znanego szczepu Xarel.lo. I to już jest pierwszy, ale nie jedyny powód, żeby go spróbować, bo wino jest bardzo udane i bardzo smaczne. Pachnie zielonymi jabłkami, brzoskwiniami, ananasem, mango i delikatną limonką. Dominuje delikatna kwasowość. Jest lekkie i świeże. Pić schłodzone. Można samo jako aperitif lub do delikatnych sałat. Polecamy szczególnie póki jesień jest jeszcze ciepła.

Graciano, Laertes Rey, Rioja DOCA 2016 (44,99 zł). Wino ze słynnego hiszpańskiego regionu Rioja wyprodukowane w 100% z odmiany Graciano. W kieliszku ciemne bardzo ciemne. W nosie intensywne, żywe aromaty czarnej porzeczki, suszonej śliwki, jeżyny oraz czarnego pieprzu. Wyczujemy w nim również nieco dębowej beczki, ale takiej łagodnej, delikatnej nienachalnej. Dobra kwasowość i spora koncentracja. Wino do poważniejszych dań. Pasować będzie do dziczyzny, pieczeni oraz wędlin. Zdecydowanie warte spróbowania już w chłodniejsze dni które niestety nadchodzą.
Wino nadesłane do degustacji przez Lidl Polska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz