poniedziałek, 24 września 2018

Camembert zapiekany w boczku




Szybka w przygotowaniu przekąska na ciepło.
Do środka włożyłam figi, ale również dobrze mogłyby być gruszki. Jeżeli nie mamy świeżych owoców, można użyć konfitury, na przykład: konfiturę z fig, konfiturę z orzechów włoskich, konfiturę z czarnej porzeczki, lub taką jaką mamy (tylko, aby nie była za słodka).
W przepisie użyłam boczek wędzony surowy, ale może być szynka dojrzewająca.
Do przygotowania jednej porcji potrzeba jednego lub półtora serka camembert, zależy jak dużą porcję chcemy otrzymać.

  • Ser camembert,
  • boczek wędzony surowy – 2 plasterki na porcję,
  • figi – jedna sztuka na porcję,

Dno naczynka do zapiekania (wielkością zbliżonego do wielkości sera), wyłożyć papierem do pieczenia.
Ser przeciąć w poprzek na pół.
Ułożyć plasterki boczku na krzyż.


Na dnie położyć połówkę sera, końcówką do dołu.
Na niej ułożyć plasterki figi.
Przykryć drugą połówką sera, końcówką do góry.
Przykryć boczkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 15 minut.
Można przygotować większą porcję, dodając jeszcze jedną połówkę sera, której trzeba ściąć spód i włożyć jako warstwę środkową. (W środku musi być ser bez spodów.)


Do sera zapiekanego będą pasowały borówki, żurawina. 


Na zdjęciu powiększona porcja.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz