Szybka
w przygotowaniu przekąska na ciepło.
Do
środka włożyłam figi, ale również dobrze mogłyby być gruszki. Jeżeli nie mamy świeżych owoców, można użyć konfitury, na przykład: konfiturę z fig, konfiturę z orzechów włoskich, konfiturę z czarnej porzeczki, lub taką jaką mamy (tylko, aby nie była za słodka).
W
przepisie użyłam boczek wędzony surowy, ale może być szynka
dojrzewająca.
Do
przygotowania jednej porcji potrzeba jednego lub półtora serka
camembert, zależy jak dużą porcję chcemy otrzymać.
- Ser camembert,
- boczek wędzony surowy – 2 plasterki na porcję,
- figi – jedna sztuka na porcję,
Dno
naczynka do zapiekania (wielkością zbliżonego do wielkości sera),
wyłożyć papierem do pieczenia.
Ser
przeciąć w poprzek na pół.
Ułożyć
plasterki boczku na krzyż.
Na
dnie położyć połówkę sera, końcówką do dołu.
Na
niej ułożyć plasterki figi.
Przykryć
drugą połówką sera, końcówką do góry.
Przykryć
boczkiem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 15 minut.
Można
przygotować większą porcję, dodając jeszcze jedną połówkę
sera, której trzeba ściąć spód i włożyć jako warstwę środkową. (W środku musi być ser bez spodów.)
Do
sera zapiekanego będą pasowały borówki,
żurawina.
Na zdjęciu powiększona porcja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz