Kaczka pieczona z figami i ziemniakami - przepis
może troszkę skomplikowany, ale warto pobawić się piekarnikiem,
aby uzyskać soczyste, delikatne mięso. A do kaczki pieczone
ziemniaki i figi, zanurzone w pysznym sosie i tłuszczu z kaczki.
- Kaczka,
- 1 kg ziemniaków do pieczenia,
- kilka gałązek rozmarynu,
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- świeże figi (2 plus 1,5 - 2 na osobę)
Odciąć
kaczce kuper, skrzydełka i szyję.
Natrzeć
solą i odstawić na 2 godziny (a najlepiej na kilka godzin).
Ułożyć
na grzbiecie w naczyniu do zapiekania (ja wykładam metalową
brytfankę papierem do pieczenia, mam pewność, że skóra kaczki
nie przyklei się do dna).
Włożyć
do środka kaczki gałązkę rozmarynu i dwie pokrojone na ćwiartki
figi.
Kaczkę
oprószyć pieprzem.
Wstawić
do zimnego piekarnika i nastawić piekarnik na 120 stopni.
Obrać
ziemniaki i ugotować al dente, w lekko osolonej wodzie. Ugotowane
ziemniaki odcedzić i odparować.
Po
dwóch godzinach pieczenia kaczki, włożyć ziemniaki do brytfanki.
Kaczkę i ziemniaki polać wytworzonym sosem.
Zwiększyć
temperaturę do 140 stopni.
Piec
godzinę, po czym włożyć figi pokrojone w ćwiartki. Całość
znowu polać wytworzonym sosem.
Piec
pół godziny, po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Piec
około 15 minut.
Zwiększamy
temperaturę, aby przyrumienić kaczkę.
Łączny
czas pieczenia kaczki to ponad 4 godziny.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz