sobota, 1 września 2018

Knedle z figami


Knedle z figami, tak dla odmiany od tych ze śliwkami. Pamiętajmy, że jeżeli do knedla będziemy wkładać całą figę (a tak jest lepiej), będzie on całkiem spory.

  • 700 g ziemniaków,
  • 200 g sera białego,
  • 1 duże jajko,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 10 – 12 fig,
  • sól.

Ziemniaki umyć nie obierać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować. Obrać ze skórki, przetrzeć przez sito, zostawić do ostygnięcia.
Ser zetrzeć na tarce, dodać do niego ziemniaki, obie mąki, jajka i sól.
Szybko zagnieść. Ręce oprószyć mąką. Z ciasta uformować walec, odcinąć odpowiedniej wielkości kawałki.


Każdy kawałek rozklepać, na środku ułożyć figę, zlepić ciasto formując kulę.
Knedle wkładać pojedyńczo do wrzącej osolonej wody, gotować na wolnym ogniu 10 minut od wypłynięcia.


Podać polane stopionym masłem, podprażonymi orzechami włoskimi i posypane cukrem.




1 komentarz:

  1. Dzisiaj muszę sprawdzić ten przepis. Knedle ze śliwkami uwielbiam, a z figami jeszcze nie jadłem.

    OdpowiedzUsuń