Knedle
z figami, tak dla
odmiany od tych ze śliwkami.
Pamiętajmy, że jeżeli do knedla będziemy wkładać całą figę
(a tak jest lepiej), będzie on całkiem spory.
- 700 g ziemniaków,
- 200 g sera białego,
- 1 duże jajko,
- 220 g mąki pszennej,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 10 – 12 fig,
- sól.
Ziemniaki
umyć nie obierać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić,
odparować. Obrać ze skórki, przetrzeć przez sito, zostawić do
ostygnięcia.
Ser
zetrzeć na tarce, dodać do niego ziemniaki, obie mąki, jajka i
sól.
Szybko
zagnieść. Ręce oprószyć mąką. Z ciasta uformować walec,
odcinąć odpowiedniej wielkości kawałki.
Knedle
wkładać pojedyńczo do wrzącej osolonej wody, gotować na wolnym
ogniu 10 minut od wypłynięcia.
Dzisiaj muszę sprawdzić ten przepis. Knedle ze śliwkami uwielbiam, a z figami jeszcze nie jadłem.
OdpowiedzUsuń