- 20 dojrzałych twardych fig,
- 250 ml miodu wielokwiatowego,
- 500 ml wody,
- 150 ml octu balsamicznego (no i nie mam na myśli drogiego, leżakującego latami octu, ot taki tani ocet balsamiczny),
- łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach,
- gałązka rozmarynu,
Wodę
wlać do garnka, dodać miód i ocet, zagotować.
Włożyć
figi i zagotować.
Ułożyć
figi w wyparzonych słoikach (u mnie 0,5 l). Do każdego wsypać
trochę pieprzu i włożyć kawałek gałązki rozmarynu.
Uzupełnić
słoiki marynatą. Zakręcić.
Pasteryzować
10 minut.
Słoki
studzić odwrócone do góry dnem.
Figi marynowane podawać z serami i wędlinami.
Marynata z fig będzie idealna do sałatek, czy do marynowania mięsa.
Figi marynowane podawać z serami i wędlinami.
Marynata z fig będzie idealna do sałatek, czy do marynowania mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz