Pizza z figami.
Ciasto:
Do
miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody.
a)
Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką,
wyrabiając ciasto wlewać ciepłą wodę, mocno wyrabiać, następnie
wlać rozpuszczoną sól. Dokładnie wyrobić.
b)
Gdy mamy drożdże świeże należy najpierw wymieszać je z cukrem,
niewielką ilości wody i 2 -3 łyżkami mąki – tak aby otrzymać
zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i
odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wlać zaczyn do mąki i
mocno wyrabiać, dodać wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać.
Wyrobione
ciasto ma być elastyczne.
Wyrobione
ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić,
przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia.
Każdą
część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym
mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek z nieco grubszymi
rantami.
Placki
przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia, skropić
oliwą.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (u mnie więcej nie ma) na
około 2 minuty.
Figi
pokroić w plasterki.
Wyjąć
pizzę z piekarnika, ułożyć na niej kawałki mozzarelli i
plasterki fig.
Wstawić
do piekarnika na około 3 minuty, aż ciasto się lekko przyrumieni.
Pizzę
wyjąć z piekarnika. Ułożyć na niej kawałki szynki i rucolę lub
roszponkę.
- 400 g mąki typu „00”,
- około 250 - 300 ml ciepłej wody,
- 2 g drożdży suszonych lub 5 g świeżych,
- szczypta cukru,
- 8 g soli morskiej,
- 250 g mozzarelli (2 kulki),
- 4 figi,
- 80 g szynki dojrzewającej w cienkich plasterkach,
- rucola lub roszponka,
- oliwa,
- sól,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz