- ciasto:
- 2 kg ziemniaków (ziemniaki mączyste, typ kulinarny C),
- 3 jajka,
- 500 g - 550 g mąki pszennej,
- sól
- nadzienie:
- 2 cebule,
- 3 łyżki tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi, może być masło, smalec),
- 50 g suszonych grzybów,
- 100 ml bulionu (warzywnego, drobiowego...)
- sól,
- cukier,
- pieprz świeżo zmielony,
- 3 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kilka kropel soku z cytryny,
- łyżeczka posiekanego rozmarynu
Cebulę
pokroić w cienkie półplasterki.
Poddusić
na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru.
Gdy
cebula będzie miękka dodać pokruszone grzyby (nie namaczam
grzybów) i przesmażyć. Wlać bulion, dodać rozmaryn, dusić aż
grzyby będą miękkie. Wlać kwas z ogórków kiszonych, doprawić
solą, pieprzem i cukrem. Dusić jeszcze chwilę, aż odparuje płyn.
Odstawić do ostudzenia.
Ostudzone
ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, jajka, sól i
szybko zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać więcej mąki.
Ciasto
ziemniaczane należy szybko wyrobić, nie „pieścić” go, gdyż
tego bardzo nie lubi.
Ciasto
podzielić na 2 części.
Na
blacie rozłożyć folię spożywczą. Rozwałkować na niej połowę
ciasta.
Zwinąć
rulon.
Zawinąć
w folię spożywczą, aby uszczelnić zawiniątko.
Roladę
włożyć do wrzącej wody i gotować na małym ogniu około 40
minut.
Z
drugą połową ciasta postąpić tak samo.
Po
wyjęciu, odstawić do ostudzenia. Zawiniątko rozwinąć.
Roladę
pokroić w plastry.
Plastry
podsmażyć z obu stron na rumiano.
Podawać
gorące.
Dzień dobry. Chętnie zrobię tę roladę, bo to moje smaki i na czasie - grzyby. Trochę "odrzuca" mnie to uszczelnianie rolady. Gdy na Wigilię robię roladę z karpia, wtedy surowe mięso nakładam na ściereczkę wysmarowaną masłem, formuję roladę, końce związuję jak cukierek i wkładam do wody, gotuję. Czy tak samo można zwinąć tę roladę ? Agata.
OdpowiedzUsuńroladę z ryby też zawijam w gazę/ściereczkę, tu jednak ... jest to ciasto jak na kopytka, długie gotowanie kopytek spowoduje rozpłynięcie się ich. Teoretycznie można spróbować, tylko trzeba by zrobić bardziej ścisłe ciasto, czyli rolada będzie mniej delikatna. Możan by gotowac w folii spożywczej, ale musi folia przeznaczona do gotowania, nie każdą można gotować.
Usuń