piątek, 7 września 2018

Sałatka ogórkowa z gorczycą


  • 4 kg ogórków – najlepiej śremskich,
  • 4 – 5 łyżek soli (najlepiej soli niejodowanej),
  • 250 ml octu 6%*,
  • 0,5 kg cebuli (u mnie cebula cukrowa),
  • 12 ząbków czosnku,
  • 10 łyżek cukru,
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonej gorczycy,

Ogórki umyć, osuszyć, pokroić w niezbyt cienkie plasterki.
Dokładnie wymieszać z solą i odstawić na pół godziny.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
Ogórki odcisnąć, płyn z ogórków wylać.
Dodać do nich cebulę, czosnek, gorczycę, ocet i cukier. Wymieszać.
Ogórki wraz z wytworzonym sosem przełożyć do słoików (z tej porcji otrzymamy 8 słoików o pojemności 450 ml).
Słoiki pasteryzować 12 minut w 90 stopniach.
Jeżeli mamy większe słoiki to chwilę dłużej.
Słoki wyjąć z wody i odstawić do ostygnięcia do góry dnem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz