- 4 kg ogórków – najlepiej śremskich,
- 4 – 5 łyżek soli (najlepiej soli niejodowanej),
- 250 ml octu 6%*,
- 0,5 kg cebuli (u mnie cebula cukrowa),
- 12 ząbków czosnku,
- 10 łyżek cukru,
- 2 łyżeczki świeżo zmielonej gorczycy,
Ogórki
umyć, osuszyć, pokroić w niezbyt cienkie plasterki.
Dokładnie
wymieszać z solą i odstawić na pół godziny.
Cebulę
pokroić w cienkie półplasterki.
Czosnek
pokroić w cienkie plasterki.
Ogórki
odcisnąć, płyn z ogórków wylać.
Dodać
do nich cebulę, czosnek, gorczycę, ocet i cukier. Wymieszać.
Ogórki
wraz z wytworzonym sosem przełożyć do słoików (z tej porcji
otrzymamy 8 słoików o pojemności 450 ml).
Słoiki
pasteryzować 12 minut w 90 stopniach.
Jeżeli
mamy większe słoiki to chwilę dłużej.
Słoki
wyjąć z wody i odstawić do ostygnięcia do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz