Szarlotka nie musi być nudna ;) Pyszna szarlotka z wiórkami kokosowymi i serem.
- ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g zimnego masła,
- 60 g wiórków kokosowych,
- 60 g cukru pudru,
- 4 ugotowane na twardo żółtka*,
- 1 surowe żółtko,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- skórka otarta z cytryny,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- nadzienie:
- 800 g jabłek (u mnie szara reneta),
- 50 g miękkiego masła,
- 120 g cukru pudru,
- 3 jajka,
- 100 g twarogu,
- 100 g wiórków kokosowych,
- sok z 1/2 cytryny,
- 100 ml śmietany 30 lub 36%,
- 60 g rodzynek,
- 3 łyżki brandy,
- masło,
- bułka tarta do wysypania tortownicy,
Ciasto:
wszystkie składniki ciasta zmiksować, zlepić w kulę, zawinąć w
ściereczkę i odłożyć do lodówki na pół godziny.
Nadzienie:
rodzynki zalać brandy, podgrzać i odstawić pod przykryciem do
ostudzenia.
Jabłka
obrać, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych
otworach, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Ser
zemleć lub zetrzeć.
Masło
ubić na śmietanę, powoli dodawać cukier, żółtka, a następnie
twaróg.
Ubić
śmietanę.
Białka
ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania szczyptę
soli.
Do
jabłek dodać rodzynki, wiórki kokosowe i wymieszać. Następnie
dodać ubitą śmietanę i białka. Delikatnie, ale dokładnie
wymieszać.
Tortownicę
(24 – 26 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Wyjąć
ciasto z lodówki, rozwałkować na koło o 2-3 cm więcej niż
promień tortownicy.
Wyłożyć dno i boki tortownicy ciastem.
Ponakłuwać widelcem.
Yummy! Kokos mi super pasuje do jabłek :) Szarlotka mistrzów :D
OdpowiedzUsuńdzięki :) miło słyszeć :) życzę smacznego i pozdrawiam :)
Usuń