- 300 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 3 żółtka,
- 100 g cukru pudru,
- 4 łyżki cukru,
- 100 ml miodu pitnego,
- 1 łyżeczka do kawy cynamonu,
- 1 ananas,
Mąkę,
pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera,
szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić
ciasto w kostkę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na
60 minut.
Ananasa
obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na 4. Wyciąć twardy rdzeń.
Ćwiartki pokroić w plasterki.
Na
patelni rozpuścić cukier, poczekać aż się lekko skarmelizuje,
ale nie spali. Wlać miód pitny, mieszać. Smażyć aż cukier się
roztopi,a masa lekko zgęstnieje. Dodać cynamon i wymieszać.
Formę
do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać karmel. Na
wierzchu ułożyć pokrojonego ananasa.
Ciasto
rozwałkować na wielkość formy, przykryć nim ananasa, lekko
docisnąć. Ciasto ponakłuwać widelcem.
Po
wyjęciu z pieca, foremkę z ciastem na chwilę odstawić. Przykryć
dużym talerzem i całość odwrócić do góry dnem. Zdjąć formę
do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz