środa, 5 września 2018

X Europejski Festiwal Smaku


W tym roku, już po raz dziesiąty odbędzie się Europejski Festiwal Smaku. Tematem przewodnim jubileuszowej edycji będzie „Dwudziestolecie Międzywojenne”, w którym domiwnował będzie Smak Wolności. „W smaku są całe foldery informacji: o ziemi-
terenie, tożsamości, ludziach i emocji. Smak jest istotną częścią Europejskiego Festiwalu Smaku. W 2018 roku festiwalowy Lublin będzie miał smak niepodległości”. “To będzie najbardziej barwna, poetycka i radosna edycji w 10 letniej historii Europejskiego Festiwalu Smaku. Poprzez muzykę i kulinaria będziemy naszym gościom opowiadać o Lublinie i odzyskaniu Niepodległości. O tym, że świętowanie niepodległości miało wymiar radosny, barwny, kolorowy. O specyficznej Gościnności, z jakiej słynął Lublin i jak ta Gościnność może inspirować nas dziś”.


Ja co roku „Festiwalowi towarzyszy ogromny Jarmark Inspiracji,
zajmujący całe Stare Miasto w Lublinie. 100 wystawców na 100 lecie rocznicy odzyskania niepodległości zaprezentuje przysmaki z Polski i Europy. Wystawcy nakarmią, poczęstują nalewką. Będzie czas na degustacje, warsztaty, zakupy i spacer po Starym Mieście, wspaniałe koncerty na placu Po Farze, wystawy, niezliczone pokazy kulinarne i degustacje na scenie.
Już dzisiaj, o godzinie 12, nastąpi otwarcie Jarmarku Inspiracji.


Waldemar Sulisz, pomysłodawca i dyrektor festiwalu rekomenduje najciekawsze punkty programu:
* Koncert zespołu Lao Che oraz projekt: Mickiewicz - Stasiuk - Haydamaky. Pomysł na nagranie przez słynny zespół z Ukrainy piosenek opartych na tekstach Adama Mickiewicza narodził się w
Lublinie, pomysłodawcą jest Waldemar Sulisz.
* koncert patriotyczny: Katy Carr (Wielka Brytania) i Raper Tadek. Firma (Polska)
* Koncert: Kaja Mianowana. Pieśni sefardyjskie. Nowe sala koncertowa: Kaplica Paryska w bazylice Dominikanów.
* Wystawy: Hrubieszów na analogowej fotografii, Lublin w akwareli, Najpiękniejsza Wolna Puławianka, wystawa XIX wiecznych kostiumów w Muzeum Czechowicza.
* Pokaz mody „Lata dwudzieste” z udziałem Sławomiry Łozińskiej i aktorów z polskich seriali.
* Konkursy. Śniadanie po lubelsku, Najlepszy smak Lubelszczyzny 2018, Good Chef 2018 „Obiad po lubelsku”, XXVIII konkurs nalewek plus seminarium: Lecznicze właściwości ziół i nalewek”.
* Gwiazdy smakują Lubelskie. Cykl pokazów kulinarnych z udziałem gwiazd polskich seriali, promujących kuchnię lubelską.
* premiera wydawnictwa „Sto dań lubelskich. Przewodnik dla szefów kuchni i turystów.
* Cykl pokazów kulinarnych prezentujących Smaki Lubelszczyzny. Na scenie kuchnia i kultura Chełma, Lublina, Nałęczowa, Kodnia, Poniatowej i Zamościa.
* Gwiazda kulinarna festiwalu: Zuza Zak. Jest piękna, śpiewająco gotuje i inspirująco pisze o polskiej kuchni. Zuza Zak, autorka monumentalnej księgi „Polska New Polish Cooking” i felietonistka The Independent przyjedzie do Lublina, by poznać sekrety regionalnej kuchni lubelskiej.
* Kolacja historyczna. Rekonstrukcja uczty Józefa Czechowicza i Bolesława Leśmiana, która odbyła się przed wojną w zamojskiej „Centralce”. Potrawy zrekonstruują najlepsi szefowie kuchni z
Lublina.
* Kolacja z Gwiazdami. Hampton by Hilton Lublin. „Kuchnia lubelska. Światowy wymiar” w interpretacji Marcina Nieznaja, szefa kuchni hotelowej restuarcji. Wspólna kolacja ze Sławomirą Łozińską i gwiazdami polskich seriali.
* Laboratoria smaku. Miód na serce. Lubelskie Święto Miodu.

Informacje o festiwalu oraz szczgółowy program na stronie www.europejskifestiwalsmaku.pl


Zdjęcia z konferencji prasowej, podczas której chlebem wypieczonym w Piekarni GS Samopomoc Chłopska w Kozubszczyźnie w Gmina Konopnica, dzieliła Monika Kucia (Siała Baba Mak) z Rady Programowej Europejskiego Festiwalu Smaku. 


Cebularze jedliśmy do polewki ułańskiej, przygotowanej przez szefową kuchni Zielonego Niedźwiedzia Oliwię Bernady. 


Drugim daniem była kiełbasa po proletariacku, pracowniczy posiłek Józefa Czechowicza. 


Na deser słynne ciasteczka poety z pieprzem,  wypieczone przez Kubę Piętowskiego.




2 komentarze: