terenie,
tożsamości, ludziach i emocji. Smak jest istotną częścią
Europejskiego Festiwalu Smaku. W 2018 roku festiwalowy Lublin będzie
miał smak niepodległości”. “To będzie najbardziej barwna,
poetycka i radosna edycji w 10 letniej historii Europejskiego
Festiwalu Smaku. Poprzez muzykę i kulinaria będziemy naszym
gościom opowiadać o Lublinie i odzyskaniu Niepodległości. O
tym, że świętowanie niepodległości miało wymiar radosny,
barwny, kolorowy. O specyficznej Gościnności, z jakiej słynął
Lublin i jak ta Gościnność może inspirować nas dziś”.
Ja
co roku „Festiwalowi towarzyszy ogromny Jarmark Inspiracji,
zajmujący
całe Stare Miasto w Lublinie. 100 wystawców na 100 lecie rocznicy
odzyskania niepodległości zaprezentuje przysmaki z Polski i Europy.
Wystawcy nakarmią, poczęstują nalewką. Będzie czas na
degustacje, warsztaty, zakupy i spacer po Starym Mieście, wspaniałe
koncerty na placu Po Farze, wystawy, niezliczone pokazy kulinarne i
degustacje na scenie.
Już
dzisiaj, o godzinie 12, nastąpi otwarcie Jarmarku Inspiracji.
Waldemar
Sulisz, pomysłodawca i dyrektor festiwalu rekomenduje najciekawsze
punkty programu:
*
Koncert zespołu Lao Che oraz projekt: Mickiewicz - Stasiuk -
Haydamaky. Pomysł na nagranie przez słynny zespół z Ukrainy
piosenek opartych na tekstach Adama Mickiewicza narodził się w
Lublinie,
pomysłodawcą jest Waldemar Sulisz.
*
koncert patriotyczny: Katy Carr (Wielka Brytania) i Raper Tadek.
Firma (Polska)
*
Koncert: Kaja Mianowana. Pieśni sefardyjskie. Nowe sala koncertowa:
Kaplica Paryska w bazylice Dominikanów.
*
Wystawy: Hrubieszów na analogowej fotografii, Lublin w akwareli,
Najpiękniejsza Wolna Puławianka, wystawa XIX wiecznych kostiumów
w Muzeum Czechowicza.
*
Pokaz mody „Lata dwudzieste” z udziałem Sławomiry Łozińskiej
i aktorów z polskich seriali.
*
Konkursy. Śniadanie po lubelsku, Najlepszy smak Lubelszczyzny 2018,
Good Chef 2018 „Obiad po lubelsku”, XXVIII konkurs nalewek plus
seminarium: Lecznicze właściwości ziół i nalewek”.
*
Gwiazdy smakują Lubelskie. Cykl pokazów kulinarnych z udziałem
gwiazd polskich seriali, promujących kuchnię lubelską.
*
premiera wydawnictwa „Sto dań lubelskich. Przewodnik dla szefów
kuchni i turystów.
*
Cykl pokazów kulinarnych prezentujących Smaki Lubelszczyzny. Na
scenie kuchnia i kultura Chełma, Lublina, Nałęczowa, Kodnia,
Poniatowej i Zamościa.
*
Gwiazda kulinarna festiwalu: Zuza Zak. Jest piękna, śpiewająco
gotuje i inspirująco pisze o polskiej kuchni. Zuza Zak, autorka
monumentalnej księgi „Polska New Polish Cooking” i
felietonistka The Independent przyjedzie do Lublina, by poznać
sekrety regionalnej kuchni lubelskiej.
*
Kolacja historyczna. Rekonstrukcja uczty Józefa Czechowicza i
Bolesława Leśmiana, która odbyła się przed wojną w
zamojskiej „Centralce”. Potrawy zrekonstruują najlepsi szefowie
kuchni z
Lublina.
*
Kolacja z Gwiazdami. Hampton by Hilton Lublin. „Kuchnia lubelska.
Światowy wymiar” w interpretacji Marcina Nieznaja, szefa kuchni
hotelowej restuarcji. Wspólna kolacja ze Sławomirą Łozińską
i gwiazdami polskich seriali.
*
Laboratoria smaku. Miód na serce. Lubelskie Święto Miodu.
Informacje
o festiwalu oraz szczgółowy program na stronie
www.europejskifestiwalsmaku.pl
Zdjęcia
z konferencji prasowej, podczas której chlebem wypieczonym w
Piekarni GS Samopomoc Chłopska w Kozubszczyźnie
w Gmina
Konopnica, dzieliła Monika Kucia (Siała
Baba Mak) z Rady Programowej Europejskiego Festiwalu Smaku.
Cebularze
jedliśmy do polewki ułańskiej, przygotowanej przez szefową kuchni
Zielonego
Niedźwiedzia Oliwię Bernady.
Drugim daniem była kiełbasa po
proletariacku, pracowniczy posiłek Józefa Czechowicza.
Na deser
słynne ciasteczka poety z pieprzem, wypieczone przez Kubę
Piętowskiego.
I takie wydarzenie mnie ominęło? :)
OdpowiedzUsuńjeszcze jest czas :)
Usuń