wtorek, 16 października 2018

Dorsz w śmietanie


Dorsz w śmietanie – ryba przygotowana podczas warsztatów kulinarnych z Polmlekiem. Podczas gotowania używaliśmy produktów eko Maćkowy.
Gotował z nami Jerzy Nogal.

  • filety z dorsza ok 600 g,
  • 1 cebula,
  • masło,
  • cytryna,
  • 200 - 250 ml śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • cukier,
  • natka pietruszki,
  • kilka kropel soku z cytryny,


Filety dorsza pokroić. 


Skropić sokiem z cytryny, odstawić.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
Poddusić na 2 łyżkach masła dodając szczyptę soli i cukru.


Gdy cebula będzie miękka dodać śmietanę.


Doprawić do smaku skórką otartą z cytryny, sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
Dusić aż sos zgęstnieje.
Rybę podsmażyć, tylko rumieniąc.


Przełożyć do naczynia do zapiekania.


Na wierzchu ułożyć sos cebulowo śmietanowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec kilka minut.
Podaliśmy z białą kaszą gryczaną.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz