Gotował
z nami Jerzy Nogal.
- filety z dorsza ok 600 g,
- 1 cebula,
- masło,
- cytryna,
- 200 - 250 ml śmietany 18%,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- cukier,
- natka pietruszki,
- kilka kropel soku z cytryny,
Filety
dorsza pokroić.
Skropić sokiem z cytryny, odstawić.
Cebulę
pokroić w cienkie półplasterki.
Poddusić
na 2 łyżkach masła dodając szczyptę soli i cukru.
Gdy
cebula będzie miękka dodać śmietanę.
Doprawić
do smaku skórką otartą z cytryny, sokiem z cytryny, gałką
muszkatołową, pieprzem i solą.
Dusić
aż sos zgęstnieje.
Rybę
podsmażyć, tylko rumieniąc.
Przełożyć
do naczynia do zapiekania.
Na
wierzchu ułożyć sos cebulowo śmietanowym.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec
kilka minut.
Podaliśmy
z białą kaszą gryczaną.
Przed
podaniem posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz